Utgrävning påverkar byggplaner i Tierp

En arkeologisk förundersökning kan påverka när byggandet av nya bostäder i Siggbo i Tierp kan komma i gång.

I dag. I dagsläget ser det ut så här i det område som ska bli Siggbo trädgårdsstad i framtiden.

I dag. I dagsläget ser det ut så här i det område som ska bli Siggbo trädgårdsstad i framtiden.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2017-09-18 15:33

I början på oktober ska förundersökningen av Siggbo, som ligger i Tierps tätort och där kommunen planerar för 500 bostäder, inledas.

I Siggbo gjordes under 2016 en inledande arkeologisk utredning där delar av området undersöktes. I samband med den påträffades tre boplatser med spår av eldhärdar och stolphål från bronsåldern och yngre järnåldern i området.

– De fynd som påträffades 2016 gjorde att vi bedömde att det behövde göras även en arkeologisk förundersökning för att ytterligare utreda och klargöra hur fornlämningarna ser ut och hur omfattande de är i området, förklarar Roger Edenmo som är länsantikvarie på länsstyrelsen i Uppsala.

Det är länsstyrelsen i Uppsala län som har ansvaret och bestämmer när det krävs en arkeologisk utgrävning av ett markområde i länet.

När det gäller förundersökningen av det 15 000 kvadratmeter stora området i Siggbo blir det företaget Arkeologerna som får genomföra den. Arbetet kommer att ta fyra veckor och kostnaden beräknas till en knapp miljon kronor - pengar som Tierps kommun får stå för.

Edenmo utesluter inte att det kan bli ytterligare utgrävningar i området under 2018.

– Norduppland och Tierp är intressant ur arkeologisk synpunkt och vi vet sedan tidigare utgrävningar att området var befolkat under bronsåldern och yngre järnåldern. Men vi behöver både bredda och fördjupa vår kunskap ytterligare om hur det såg ut i det här området. Den förundersökning vi gör nu kommer att ge ytterligare information. Beroende på vad den ger kan det bli aktuellt med ytterligare utgrävningar under 2018, förklarar Roger Edenmo.

När det gäller fornlämningarna i Siggbo så har Tierps kommun förklarat för länsstyrelsen att man vill ta bort dem inför det bostadsbyggande som ska göras i området.

– Det där är ju ett litet dilemma. Innan några fornlämningar tas bort vill vi att de grävs ut ordentligt så att vi får en ordentlig bild av hur det såg ut i området, säger Roger Edenmo.

Kommunens plan är att anta en ny detaljplan för Siggbo-området i december i år för att möjliggöra bostadsbyggande där. Tanken är sedan påbörja markarbetena i området våren 2018.

– Är det så att det krävs ytterligare utgrävningar under 2018 så påverkas kommunens planer, säger Roger Edenmo.

Han förklarar vidare att det finns möjligheter att utgrävningarna och markarbetena kan görs parallellt.

– Man kanske kan dela upp området och ge kommunen möjlighet att börja med markarbeten på de platser där det inte behövs några ytterligare utgrävningar 2018, förklarar Roger Edenmo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om