Utförsäkrade får ny chans

I två år framöver ska gamla gruvhål och kulturträd i Uppsala län inventeras inom projektet Kulturarvslyftet. Skogsstyrelsen i Uppsala län ska rekrytera 50 utförsäkrade personer som ska arbeta med projektet.

Foto: Astrid Iselidh

Tierp2012-08-31 10:07

Förhoppningen är att arbetet leder vidare till anställning eller utbildning.

Målgruppen för regeringens satsning Kulturarvslyftet är utförsäkrade personer som efter långvarig sjukskrivning ska tillbaka till arbetsmarknaden. Den 1 oktober startar satsningen i Uppsala län, och till dess ska omkring 50 personer anställas till olika grupper i Tierp, Östhammar, Enköping och Uppsala. Tre delprojekt har utformats där ett fokuserar på att inventera och skydda gamla träd, och ett annat på att inventera gruvhål i de norra delarna av Uppland.
– Det finns otroligt många gruvhål som inte är stängslade och som i många fall kan härledas tillbaka till järnhanteringen i våra bruk i Norduppland. En del är enorma och allt från bilar till älgar kan råka hamna i de djupa hålen, säger Kajsa Häringe Frisberg, ställföreträdande projektledare vid Skogsstyrelsen.

Det tredje delprojektet har utformats för dem som av olika skäl har svårt att arbeta utomhus. De kommer att få arbeta med att söka bland lantmäteriets historiska kartor och samarbeta med grupperna som arbetar ute på fält.
Kajsa Häringe Frisberg är i grunden arkeolog men har de senaste åren bland annat ansvarat för rekryteringen inom de olika arbetsmarknadsprojekt som Skogsstyrelsen har drivit. Hon gläds åt det goda samarbete som Skogsstyrelsen har med Arbetsförmedlingen, länsstyrelsen, Upplandsstiftelsen och kommunerna i länet. Samarbetet med Arbetsförmedlingen inleddes 2004 i samband med arbetsmarknadsprojektet Gröna Jobb. Skogsstyrelsen projektanställde då arbetslösa personer i hopp om att arbetet skulle leda vidare till anställning eller utbildning för de anställda. Sedan dess har projektformen hunnit byta skepnad ett par gånger men slutsyftet är detsamma – anställning eller utbildning till så många som möjligt.
– Nästan ingen av dem vi rekryterar till projekten har arbetat i skogen tidigare, och många kan känna sig tveksamma till uppgifterna i början, särskilt efter någon dag när träningsvärken kommer. Men efter några veckor tycker de allra flesta att det är fantastiskt att jobba ute i naturen, säger Kajsa Häringe Frisberg.

I en enkät som har gjorts svarade 95 procent av de som arbetade inom Skogsstyrelsens pågående projekt Natur- och kulturbärarna att de skulle rekommendera aktiviteten till en vän, vilket Kajsa Häringe Frisberg ser som anmärkningsvärt eftersom de inte får lön för jobbet de utför, utan aktivitetsstöd.
Nu hoppas hon att Skogsstyrelsen ska kunna ge ännu fler människor möjlighet till utveckling och ökat välmående genom arbete ute i naturen i de nya projekten.
– Det viktigaste är att folk kommer ut till den ordinarie arbetsmarknaden, säger hon.

FAKTA

800 miljoner satsas
I Regeringens satsning Kulturarvslyftet, som har utformats av Riksantikvarieämbetet, satsas 800 miljoner kronor på att ge upp till 4400 personer anställning med lönebidrag under åren 2012 till 2014.
För närvarande driver Skogsstyrelsen i Uppsala län projekten Grön Rehab för långtidssjukskrivna samt Natur- och kulturbärarna för människor inom jobb- och utvecklingsgarantin.
Av de 104 personer som deltog i Skogsstyrelsens projekt Natur- och kulturbärarna i länet mellan 2010 och 2011 fick 11 personer anställning inom myndigheten, 24 personer fick anställning på annat håll medan fem gick vidare till skoglig utbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!