Lena Jansson har arbetat inom den kommunala barnomsorgen i 28 år och är full av entusiasm. I grunden är hon barnskötare, men hon har kompletterat med pedagogisk högskoleutbildning. Hon jublar glatt när barnen tar sig igenom en snabbt ihopbyggd hinderbana.
Vad är det viktigaste för kvalitén på en förskola?
– Rutiner är viktigt. Och att man trivs på jobbet. Vi följer ju läroplanen och den har gett oss ett nytt sätt att tänka. Även de yngsta barnen kan lära sig mycket, upp till tre års ålder suger de åt sig enormt mycket kunskap, säger Lena Jansson.
På avdelningen grävmaskinen, där barnen är mellan tre och fem år, går 21 barn. Lena Jansson är en av tre heltidsanställda på avdelningen.
– Det är lite väl många barn, 18 hade varit mer lagom. Vi försöker dela upp oss i mindre grupper så ofta vi kan, men ibland är det svårt att hinna med till exempel när man ska iväg på utflykt, säger Lena Jansson.
Vad gav utbildningen dig?
– Den gjorde att jag såg nya möjligheter. Det är lätt att bli hemmablind. Vi var fem personer här i Tierpsområdet som utbildade oss samtidigt, säger Lena Jansson.
Lena Jansson är särskilt intresserad av matematik, och när hon kom tillbaka efter utbildningen så skapade hon en mattehörna och tog fram nytt pedagogiskt material. Samtidigt vill hon lyfta fram att all personal på förskolan jobbar som ett lag.
– Tidigare var det så att barnskötarna skötte omvårdnaden och förskollärarna tog hand om det pedagogiska arbetet, men nu hjälps vi åt, säger Lena Jansson.
På Tegelbrukets förskola jobbar de extra med språk och natur. Många barn har utländsk bakgrund och på väggarna sitter lappar med ord som hej och välkommen på olika språk. Det har blivit ett sätt att även involvera föräldrarna.
– Alla barnen lär sig mycket om olika kulturer tack vare de många olika nationaliteterna, det är jättepositivt, säger Lena Jansson.
Ute på gården står Anneli Olsson och håller koll på de minsta barnen. Hon vikarierar tillfälligt här, eftersom hon håller på att utbilda sig till förskollärare i Gävle. Hon har arbetat åtta år inom barnomsorgen som outbildad, men tycker att det känns bra att plugga.
– Man får lite mer kött på benen och blir tryggare i det arbete man gör. Dessutom får man en förståelse för hur viktiga vi är, säger Anneli Olsson.
Utbildning lyfter verksamheten
På Tegelbrukets förskola laddar barnen upp med lite frukt innan det är dags att gå ut och leka. Här arbetar fem förskollärare och en barnskötare tillsammans för att barnen ska få en utvecklande förskoletid. Personalen är överens om att utbildning ger inspiration.
Tegelbrukets förskola,förskolläraren Sara Elmesjöö med barn som gungar.
Foto: Rolf Hamilton
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!