Under söndagen hissas den uppländska flaggan på Klockargården i Tegelsmora. 1929, för exakt 90 år sedan, startade hembygdsföreningen. Erbjudandet om Klockargården, där föreningen i dag håller till, kom dock inte förrän 1951. 1953 invigdes sedan lokalen som hembygdsgård. I dag har föreningen drygt 300 medlemmar.
– De flesta av oss är äldre. Intresset för hembygdsfrågor väcks oftast högre upp i åren. Vi arbetar mycket med att sprida budskapet om hur viktigt det är bevara vårt kulturarv till den yngre generationen, säger Susanne Ivarsson, ordförande i Tegelsmoras hembygdsförening.
I hittills 27 år, fjärde helgen i augusti, har Tegelsmoradagen anordnats av föreningen som också är en start på Tegelsmoraveckan. Dit har många stora artister som bland annat Lill Lindfors under åren uppträtt. Tegelsmoraveckan anordnas främst av kyrkan där många konserter hålls. I år står flera musikaliska punkter på programmet. Irma Schultz, sångerska, skådespelare och låtskrivare kommer för att uppträda med låtar från sin senaste skiva "Sånger från gläntan". Det blir även allsångskväll. Veckan avslutas bland annat med ett uppträdande från Tegelsmoras kyrkokör.
– Det är inte många festivaler som har hållit igång så länge. Vi märker att arrangemanget är uppskattat. Varje år kommer cirka 200 besökare hit, berättar "Kåge" Karl-Gunnar Marklund, före detta ordförande och projektledare för Tegelsmoraveckan.
Tegelsmoras hembygdsförening är en av de äldsta i norra Uppland. Året runt anordnas även flera andra aktiviteter som till exempel firande vid valborg, byvandring i april, barnens hembygdsdag i september och brasfton i oktober. På Klockargårdens övervåning finns även ett litet museum med föremål från svunnen tid.
– Vi är stolta över att vår hembygdsförening fortfarande lever. Utan historien blir man så kolossalt rotlös. Sedan jobbar vi såklart även med samtidsfrågorna, säger Susanne Ivarsson.
Susanna Ivarsson menar att samarbete med andra föreningar har varit viktigt för hembygdsföreningens överlevnad.
– Vi samarbetar till exempel med föreningen Tegelsmorasjön både på firandet vid valborg och på barnens hembygdsdag. Vi konkurrerar om samma målgrupp, om samma publik. Då är det bättre att föreningar försöker samarbeta med varandra snarare än att konkurrera, säger hon.