Deras jordgubbsodling blir solpark

Nu byter jordbrukarna Pär Ericsson och Håkan Andersson jordgubbar och potatis mot solceller på sin mark. "Det här är något man funderat på länge", säger Pär Ericsson.

Här, på en åker utanför Tierp, ska solcellsparken byggas. Marken ligger i direkt anslutning till ett ställverk för eldistribution, vilket är fördel när det gäller produktion av solenergi.

Här, på en åker utanför Tierp, ska solcellsparken byggas. Marken ligger i direkt anslutning till ett ställverk för eldistribution, vilket är fördel när det gäller produktion av solenergi.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2021-11-16 17:00

Båda två har under många år drivit egna jordbruksverksamheter eller arrenderat ut sina marker i Arvidsbo. Potatis, spannmål och jordgubbar är en del av vad de odlat genom åren.

Nu är de tiderna över, istället kommer det att bli solceller på det totalt 55 hektar stora markområdet.

– Sedan 1987 har jag haft eget jordbruk eller arrenderat ut marken till andra bönder här i närheten. Nu gick arrendeavtalet ut och samtidigt dök detta med solcellerna upp, berättar Pär Ericsson.

undefined
Till höger på bilden, ute på åkern ska solcellsparken byggas. Bilden är tagen från bron som går över E4:an vid avfarten till Tierp.

Det var för ett drygt år sedan som duon fick kontakt med företaget Helios Nordic Energy som ska bygga solcellsparken i Arvidsbo som ligger vid E4:an strax söder om avfarten till Tierp.

– De hade tittat på olika möjliga etableringsplatser och tyckte att det här markområdet var bra då det ligger i direkt anslutning till ett ställverk som redan i dag nyttjas för att kunna försörja Tierp med el, förklarar Pär Ericsson.

Pär Ericsson berättar att han vid flera tillfällen funderat på investera i solceller.

– Då har det främst varit till den egna verksamheten, men då har det inte blivit mera än prat. Jag har också fått några förfrågningar från olika solcellsföretag genom åren att arrendera ut marken, men då har det inte passat i tid, säger Pär Ericsson som i dag sysslar med enbart hästverksamhet.

Nu var läget bättre och avtalet mellan båda markägarna och bolaget är underskrivet. 

undefined
Solcellsparken ska byggas på båda sidor om den stora kraftledningen.

Det löper på 45 år och har en uppsägningstid på två år. Utan att prata några detaljer så konstaterar de att de är nöjda med överenskommelsen med Helios Nordic Energy.

Enligt de båda ska ingen jord fraktas bort eller annan åverkan göras på marken.

– Stolpar ska sättas ned i marken, men det innebär inte att någon jord schaktas bort. Sedan ska hela området stängslas in, förklarar Pär Ericsson.

Att hela området stängslas in öppnar för ytterligare verksamhetsmöjligheter menar Håkan Andersson. 

Han tänker bland annat på de vargattacker på får i närbelägna Heby kommun det senaste året. Flera djurägare har också konstaterat att detta kräver ytterligare säkerhetsåtgärder om man ska betesdjur i framtiden.

– Parallellt med solcellsverksamheten skulle den här marken kunna användas som betesmark för exempelvis får då det kommer att vara bra inhägnat här, menar Håkan Andersson.                  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!