– Det är roligt att få svar på att man lyckats, säger Lars Ivan Hållstrand.
Som enda surströmmingstillverkare utanför Norrland lyckades Lars-Ivan Hållstrand från Hästskär i Tierps kommun charma den 15 personer stora testpanelen som nyligen samlades i Hudiksvall. Testet arrangerades av Hudiksvalls Tidning för femtonde året i rad där årets ”suring” utsågs. Åtta sorter ingick i testet.
När UNT talar med Lars-Ivan Hållstrand är det fredag eftermiddag. Han har han nyss kommit hem från Tierp där han sålt surströmming.
Din surströmming vann i testet. Vad säger du om det?
– Det är jätteroligt, det är alltid roligt när man får vara med i test trots att man inte är norrlänning.
Innebär det här något för din försäljning?
– Jag säljer inte så stora volymer och vill hålla det på den nivån. Surströmmingen är ett komplement till fisket.
Lars-Ivan Hållstrand började producera surströmming 2004. Först var det i liten skala. Syftet var att se om han kunde lyckas. Enligt Lars-Ivan Hållstrand är det nämligen många som försöker dock utan att nå någon större framgång.
Arbetet utför han hemma på gården i Hästskär. Strömmingen fiskar han i maj och juni och den får sedan stå och jäsa i tunnor i sex veckor. Sedan fyller han konservburkarna för hand med surströmming och sluter till dem med falsmaskin. Surströmmingen säljer han i främst Uppland och Gästrikland.