Uppsagda brandmän fortsätter

Många deltidsbrandmän som har sagt upp sig har nu valt att komma tillbaka. I Heby lockade man med extra betalning för att inte tvingas stänga brandstationer.

Tillbaka. Heby valde att betala extra för att behålla sina deltidsbrandmän.

Tillbaka. Heby valde att betala extra för att behålla sina deltidsbrandmän.

Foto: Christer Bergström

Tierp2017-04-25 13:21

Som UNT har rapporterat om tidigare har nästan 50 deltidsbrandmän i länet valt att säga upp sig på grund av det nya avtalet som bland annat innebär indragen OB-ersättning och bilersättning. Nu i månadsskiftet skulle uppsägningstiden ha gått ut men efter samtal med arbetsgivaren har många valt att stanna.

– Av 30 som sa upp sig från våra stationer har hälften valt att komma tillbaka och det är jätteskönt, säger Anders Ahlström, brandchef vid Uppsala brandförsvar.

I Storvreta och Björklinge sa 12 deltidsbrandmän upp sig. Även stationen i Skärplinge var hårt drabbad där 11 av 12 sa upp sig. Nu väljer tio av brandmännen i Skärplinge att fortsätta, en av dem är Mattias Eriksson. Han säger att han fortsätter arbetet eftersom han bor i området och känner ett ansvar för bygden.

– Det finns ingen annan lösning, det måste ju finnas folk. Jag får försöka ett tag till men hoppas att de hittar någon annan som tar vid, säger Mattias Eriksson, deltidsbrandman i Skärplinge.

LÄS MER: Nästan 50 deltidsbrandmän säger upp sig

För att få folk att stanna kvar lockade arbetsgivaren bland annat med kläder och betald träning två timmar i månaden. Mattias Eriksson välkomnar träningen men säger samtidigt att den kompromissen är ett hån mot de som arbetar som deltidsbrandmän på sin fritid.

– Vi vill ha tillbaka OB-ersättningen och 65 procent av semesterersättningen som de tog bort, säger han.

I Heby har fem av åtta deltidsbrandmän valt att dra tillbaka sina uppsägningar. Där har man givit brandmännen en kostnadsersättning vid sidan om kollektivavtalet för att få behålla dem. En lösning som blev lite dyrare men som var nödvändig, menar Göran Cederholm, räddningschef i Heby kommun.

– Vi hittade en nivå som alla är nöjda med. Hade vi inte gjort det här så hade vi varit tvungna att stänga i Heby, säger Göran Cederholm.

I Uppsala valde man att inte ersätta deltidsbrandmännen vid sidan av avtalet.

– Jag ser inte att vi har den möjligheten i kollektivavtalet. Vi är skyldiga att följa det påskrivna avtalet, säger Anders Ahlström.

Just nu utbildar Uppsala brandförsvar nya deltidsbrandmän. Enligt Ahlström kommer man att behöva en handfull personer till. På brandstationerna i Östervåla och Heby planerar man för öppet hus i maj i hopp om att locka fler till yrket.

I Knivsta, Östhammar, Enköping och Håbo var det inga uppsägningar bland deltidsbrandmännen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!