Untras kraftverksby ska skyddas
Mitt inne i Söderfors urskog byggdes det ståtliga Untraverket -ett vattenkraftverk som fick nästan hela Stockholm att lysa upp under början av 1900-talet. Nu har Tierps kommun bestämt att den unika kraftverksbyn ska skyddas.
Foto: Jan Dellbrant
På andra sidan bron syns en närmast monumental röd tegelbyggnad med ett barockliknande torn. Det är Untraverkets ställverk, som liksom hela kraftverket, ritats av arkitekten Gustaf de Frumerie.
Ingången är av granit och pryds av skyddshelgonet S:t Eriks ansikte. Innanför porten finns målningar, gjutjärnsgrindar och balkonger. En hel del av maskinerna på Untraverket är kvar sedan starten för 90 år sedan - och flera är fortfarande i drift.
- Jag fastnade direkt för Untraverket. Det är fantastiskt vackert och samtidigt så spännande när det ligger på en sådan undanskymd plats, säger Jan Dellbrant som skrivit sitt examensarbete om Untraverket på KY-utbildningen byggnads- och industriminnesvård.
Bakgrunden till de pampiga byggnaderna finns att hämta i den samtid som de kom till under, tidigt 1900-tal.
- Eftersom den var en sådan viktig industri lät man det kosta. Det skulle synas att det var en viktig byggnad - även om nästan ingen såg den. I dag skulle man aldrig ha råd att göra så, säger Jan Dellbrant som grävt djupt i verkets arkiv för att få svar på sina frågor.
Under början av 1900-talet var Stockholm i stort behov av elektricitet. Staden beslöt att ett vattenkraftsverk skulle byggas vid Dalälven för att försörja stockholmarna med el. Till sist fastnade man för forsarna vid Untra och i december 1911 satte bygget i gång.
Förutom själva kraftverket var man tvungen att bygga sex dammar och dammvallar, två flottleder, arbetarbostäder, en järnväg och en 132 kilometer lång kraftledning som skulle transportera strömmen från Untraverket till Värtaverket i Stockholm.
Omkring 800 man var involverade och ett litet samhälle med skola, polis och sjukstuga växte fram i Untra.
- Det blev ett uppsving för hela bygden och väldigt många människor fick jobb, säger Jan Dellbrant.
22 december 1918 klockan 16.27, togs kraftverket i drift. Under några år levererades mer än 95 procent av Stockholms energibehov från Untraverket. I dag står verket bara för en bråkdel.
Tierps kommun har nyligen upprättat så kallade områdesbestämmelser för att skydda Untra kraftverksby. Det innebär bland annat att husens exteriör inte får förändras. Jan Dellbrant gläds åt beslutet.
- Det är jättebra. Det är ett väldigt vackert område. Även om man inte byggnadsminnesförklarar Untraverket, så är det viktigt att det står kvar och hålls i bra skick, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!