– Det är fantastiskt att arkivet fått allt det här materialet. Det var när Vavds missionskyrka såldes förra året som en av dess medlemmar Karl-Bertil Holmstedt, som också är en av de drivande medlemmarna i Leufsta bruksarkiv, gjorde slag i saken och samlade ihop allt material han fann om missionsförsamlingarnas historia och överförde det till arkivet, berättar Susanne Ljung Adriansson.
När missionskyrkan i Vavd stängdes som kyrka tog Hållnäs missionsförsamling klivet in i Österlövsta missonsförsamling. Två församlingar blev en och Karl-Bertil Holmstedt tog då hand om det material församlingen arkiverat i Vavd, men bland annat även det material som fanns i ett arkivskåp i Hjämlunge missionskyrka. Det mesta kommer just från Vavd och Hjämlunge.
Vi pratar om fem hyllmeter eller om ni så vill 53 volymer (läs kartonger), fotografier, ljudupptagningar, söndagsskolböcker, jubileumsskrifter, handlingar, handskrivna böcker med sånger och psalmer, register, protokoll och annat.
Förr fanns ett tiotal bönhus i Hållnäsbygden. Nu har de flesta sålts och ägs av privatpersoner. I Hållnäs tjänar Hjälmunge missionskyrka fortfarande som levande kyrka med sommarhemmet i Klippan. I Skärplinge finns Skärplinge missionshus med sommarverksamhet i Kungsgrund.
Hållnäs frikyrkliga församling bilades år 1867. År 1922 delade den i Hållnäs norra och södra friförsamling. Missionhus började byggdes och allt fler missionsförsamlingar bildades.
– Materialet är en dokumentation över missionsförsamlingarnas historia i Hållnäsbygden, den har ett stort värde inte minst för framtida forskning. Vi vill passa på att rikta en liten uppmaning till folk att vara uppmärksamma på om de har något material av det här slaget som de vill överföra till arkivet, säger hon.