Ungdomsvården söker nya vägar

Tierp är en av de kommuner i landet som ingår i ett projekt för att stärka barn- och ungdomsvården på lokal nivå. Efter två år synas nu arbetet av den nationella samordnaren.

Barnen i fokus. Nationella samordnaren Cecilia Grefve (mitten) vill att barnen ska komma in mer i den sociala barn- och ungdomsvården, och få mer att säga till om. I  Tierp har Randi Graungaard, verksamhetschef för indivd- och familjeomsorg, sett till att det finns välkomnade miljöer för barn inom socialtjänsten. Med ryggen mot kameran står kommunchefen Yvette Axelsson.

Barnen i fokus. Nationella samordnaren Cecilia Grefve (mitten) vill att barnen ska komma in mer i den sociala barn- och ungdomsvården, och få mer att säga till om. I Tierp har Randi Graungaard, verksamhetschef för indivd- och familjeomsorg, sett till att det finns välkomnade miljöer för barn inom socialtjänsten. Med ryggen mot kameran står kommunchefen Yvette Axelsson.

Foto: Erik Leijonhufvud

Tierp2017-02-03 07:05

För två år sedan tillsatte regeringen en nationell samordnare som fick i uppdrag att tillsammans med ett antal kommuner utveckla och förbättra barn- och ungdomsvården. Tierps kommun nappade och efter två års arbete var det i veckan dags att stämma av med Cecilia Grefve, nationell samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården, vad som hänt i kommunen och vad som planeras framöver.

Ett problem som många kommuner brottas med är att socialsekreterarna får för lite tid att prata med barn och familjer. En tidskartläggning i Tierp, innan projektet drog i gång, visade att en timme blir kvar till familjesamtal efter att transport, förberedelser, dokumentation, administration med mera räknats bort.

I Tierp har man nu anställt fler personer som kan avlasta socialsekreterarna. Kommunen undersöker också om det finns tekniska lösningar som gör att tiden för familjerna kan öka.

– Men man ska komma ihåg att det ofta handlar om tunga samtal och svåra situationer, så ibland kan det vara bra att få hänga vid kopiatorn, säger Randi Graungaard, verksamhetschef för individ och familjeomsorg.

För att barn- och ungdomsvården ska fungera gäller det att många krafter samverkar och drar åt samma håll. Barns välbefinnande beror till exempel på hur väloljat kommunens kultur- och fritidsarbete är, och hur kontakten är med med föreningslivet. På samma sätt kan de som ansvarar för gata och park vara med och bygga en trygg miljö för barn.

Ansvaret ligger inte bara på socialtjänsten. Det ligger på hela kommunen.

Sanna Tjernström är verksamhetsutvecklare inom individ- och familjeomsorgen och har tillsammans med andra krafter i kommunen drivit projektet socialtjänsten hjärta skola. I vår är två utbildningstillfällen inplanerade som dels syftar till att stärka samarbetet mellan enheterna, förstå kommunens beslutsvägar och få inblick i möteskulturer, dels få mer kunskap om sekretesslagstiftningen.

– Ofta kan det vara så att tjänstemän sitter inne på information som stannar där eftersom de är rädda att bryta mot lagen, säger Sanna Tjernström.

Cecilia Grefve var positiv till mycket av arbetet som lagts ner och det som planeras för att stärka barn- och ungdomsvården i Tierp, men hon tryckte på en viktig sak vid utbildningsdagar och lära-känna-varandras-kulutrer-tillfällen – att sätta tydliga mål:

– Vi veta att placerade barns största skyddsfaktor är bra skolresultat. Här behöver socialtjänsten och skolan sätta sig ner och fundera på hur vägen dit ser ut och sätta upp mål, säger Cecilia Grefve.

Hon tycker också att barns synpunkter måste tas till vara på ett bättre sätt. De som det ytterst handlar om ska också få komma till tals.

Fakta

Uppdrag: Stärka barn- och ungdomsvården

Regeringen vill stärka den sociala barn- och ungdomsvården. Cecilia Grefve är nationell samordnare med uppdraget att utveckla den sociala barn- och ungdomsvården. Tillsammans med ett 50-tal kommuner, däribland Tierp, diskuteras exempel på god barn- och ungdomsvård, hur den kan utvecklas, vilka förutsättningar som finns, och hinder.

Julen 2017 ska Cecilia Grefve summera "hur socialtjänsten kan fungera på bästa sätt".

I bloggen Den sociala ungdomsvården (www.socialbarnungdom.se) kan du läsa mer om arbetet med att förbättra barn- och ungdomsvården i Sverige.

Källa: www.regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!