Ungdomsnätverk träffade politiker
Ungdomsnätverket i Tierp träffade på måndagskvällen kommunpolitikerna Bengt-Olov Eriksson och Pia Wårdsäter för att berätta om sin verksamhet.
Carl Noremo, Ida Löfgren och Alice Lewin (till höger) ingår i ungdomsnätverket som sedan i höstas finns i Tierp. I bakgrunden syns projektledare Josefine Wennelin och Ulrica Hillerstig från Tierpspolisen som är initiativtagare till nätverket.
Foto: Johan Eriksson
Ungdomsnätverket i Tierp består av ett 20-tal entusiastiska tjejer och killar i åldrarna 14 till 18 år. Under hösten har de tillsammans med projektledare Josefine Wennelin och initiativtagaren Ulrica Hillerstig från Tierpspolisen troget träffats med målet att göra Tierp till en säkrare och trevligare plats för ortens ungdomar. Till måndagskvällens nätverksträff var kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (s) och Pia Wårdsäter (s), ordförande för utskottet barn och ungdom speciellt inbjudna. Under två timmar presenterade ungdomarna sitt arbete, vilka förändringar man vill se och tankar inför framtiden. Nätverksgruppen har hittills mött företrädare från bland annat polis, ungdomsmottagning, socialtjänst, drogsamordnare och fastighetsbolaget Tierpsbyggen för att utbyta idéer och erfarenheter. Träffar, som enligt projektledare Josefin Wennelin, varit mycket givande.
- Det viktigaste har varit att få i gång en fungerande respektfull dialog och det är precis vad jag har upplevt. Ungdomarna och beslutsfattarna har lärt av varandra och den här dialogen är en bra grund för fortsatt arbete, menar hon.
16-åriga Ida Löfgren tycker att det har varit kul att vara med i nätverksgruppen.
- Ett exempel är då vi fick information om vad klotter och skadegörelse verkligen kostar. Sedan dess har vi lagt krut på att få ut det bland ungdomarna i Tierp och det känns så kul att höra att den här skadegörelsen har minskat, säger hon.
Resten av kvällen handlar mycket om vad nätverksgruppen tycker att kommunen ska satsa på när det gäller ungdomarna. Bättre skolmat, öppnade skolkiosker, drop in hos skolkuratorn och förlängt öppethållande vid fritidsgården är bara några exempel. Mycket är också ungdomarna nöjda med, exempelvis den nyöppnade fritidsgården som blivit en succé. Ungdomskonsulent Pia Magnusson tillbringar en hel del tid vid fritidsgården.
- Vi har 70-80 ungdomar vid gården på kvällarna och vi ser att supandet har minskat sen vi öppnade i höstas, säger hon.
Niklas Hålllqvist från Tierpspolisen nämner ett konkret exempel på vad samarbetet med ungdomarna hittills har lett till.
- Vi fick förslag om att inrätta en tipstelefon dit ungdomar snabbt kan sms:a dygnet runt. Inom några dagar finns en sådan hos oss där vissa utvalda ungdomar kan informera oss om akuta saker som händer, säger han.
Vad tyckte då kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson?
- Det här känns helt enkelt kanon! Jag är imponerad. Den här gruppen ungdomar har massor av bra idéer att komma med och de kommer att bli en resurs för oss beslutsfattare, säger han.
Johan Eriksson
johan.eriksson@unt.se 018-478 13 46
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!