Unga i Tierp saknar fältsekreterare

Det är osäkert om det blir några nya fältsekreterare i Tierps kommun. Sedan sommaren har kommunen inte haft någon uppsökande ungdomsverksamhet.- Synd. Det är jätteviktigt att det finns, säger 16-årige Alexander Berg-Persson.

Fältsekreterare behövs i Tierp tycker 16-åringarna Ludwig Wallin, Alexander Berg-Persson, Martin Lindberg och Geoffrey Holmqvist-Birkehorn.

Fältsekreterare behövs i Tierp tycker 16-åringarna Ludwig Wallin, Alexander Berg-Persson, Martin Lindberg och Geoffrey Holmqvist-Birkehorn.

Foto: Marie Ström

Tierp2007-02-07 00:01
I och med omorganisationen inom kommunen fick de två fältsekreterarna i Tierp sluta. Sedan de försvann har den uppsökande verksamheten legat i dvala. Om det blir något uppvaknande är osäkert, trots att behovet av drogförebyggande arbete bedöms vara stort.
- Är man inte ute och träffar de unga är det svårare att få den nära kontakten som behövs för att kunna påverka och förstå deras situation i sin helhet, säger den tidigare fältsekreteraren Anna Möller.

På sikt
Pia Wårdsäter (s), ordförande för barn- och ungdomsutskottet, tror att ungdomsarbetet kommer att bli effektivare i och med nya resurscentrum för barn- och ungdomar. Så småningom.
- Nu är allt i sin linda. Vi måste gå igenom allt, se över behovet och vad som kan göras med den budget som finns, säger hon och tillägger:
- Vi har en stor tro på verksamheten. Genom resurscentrum för barn kommer vi få en helt annan överblick. Där hamnar skolläkare, kuratorer, familjeverksamhet, ja allt som rör barn och ungdomar, under samma tak.

Snävt synsätt
Det är däremot inte klart om några nya fältsekreterare kommer att anställas, men Pia Wårdsäter poängterar samtidigt vikten av uppsökande ungdomsverksamhet.
- Det är en del av det förebyggande arbetet som jag tycker är oerhört angeläget, säger hon.
Anna Möller tycker att det kommunala drogförebyggande arbetet har haft ett alltför snävt synsätt under många år. I stället för att satsa på förebyggande arbete ur ett folkhälsoperspektiv har Tierps kommun främst inriktat sig på insatser för ungdomar som redan farit illa eller riskerar att göra det.
- Men det börjar förändras. I och med omorganisationen har det kommit nya idéer och tankar som kan bidra till en bra utveckling, säger Anna Möller.

"De behövs"
På Högbergsskolans gymnasium saknar eleverna fältsekreterarnas närvaro.
- Man får reda på viktig information om droger och sånt. Och så kunde de upptäcka om folk hade problem och hjälpa dem. Det blir svårare att upptäcka nu, säger 16-årige Alexander Berg-Persson och får medhåll från kompisen Geoffrey Holmqvist-Birkehorn.
- Visste man att någon kompis tog droger kunde man fråga dem om råd. Nu vet jag inte vem man ska prata med eller vad man ska göra. Ringa 112?
De vill ha tillbaka fältsekreterarna och tycker att kommunen borde satsa ännu mer än tidigare på det uppsökande arbetet.
- Det behövs fler som jobbar med sånt här. Det är viktigt att det finns vuxna som man kan prata med, säger Alexander Berg-Persson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om