Unga får inte de nya jobben i Tierp

Det har ljusnat på Tierps arbetsmarknad. Nästan häften av de arbetslösa får i dag ett jobb inom tre månader. Men ungdomarna har inte fått del av konjunkturuppgången.

Arbetsförmedlare Marie Mattsson och Lars Irenéus har ett 80-tal arbetslösa ungdomar i sitt register.

Arbetsförmedlare Marie Mattsson och Lars Irenéus har ett 80-tal arbetslösa ungdomar i sitt register.

Foto: Ann Svalander

Tierp2007-12-16 00:01
Nu går arbetsförmedlingen ut och vädjar öppet till företagarna att hjälpa till.
I Tierp har arbetslösheten sjunkit markant under 2007, från 3,7 till 2,7 procent vid den senaste mätningen i november. Men för gruppen i åldrarna mellan 18 och 24 år är siffran 5,5 procent.
- Vi har lyckats bäst i länet med att få folk i jobb, 47 procent av dem som skrivit in sig hos oss har ett jobb inom tre månader, säger chefen för arbetsförmedlingen i Tierp, Lars Irenéus.

I den statistiken finns inte ungdomarna och de unga vuxna med. I Tierp har man ett 80 tal unga som söker jobb, den siffran är i stort sett konstant trots att läget på arbetsmarknaden generellt blivit så mycket bättre.
­- Jag vill gå ut med ett upprop, en uppmaning till näringslivet att släppa in de ungdomar som knackar på dörren. I det här konjunkturläget tycker jag att man borde kunna ha den generositeten, det vinner alla på i längden, säger Lars Irenéus.
3 december infördes ett nytt arbetsmarknadspolitiskt program, jobbgarantin, för 16-24-åringar. Den gäller ungdomar som fortfarande inte fått jobb när de har varit inskrivna vid arbetsförmedlingen i tre månader. Nu lovas de arbetspraktik samtidigt som de ska få vägledning och matchning utifrån intressen, utbildning och egna förutsättningar.
- Men arbetsförmedlingen kan ju inte anställa, säger Lars Irenéus.
- Däremot kan vi hjälpa till att reda ut begreppen kring de olika anställningsformer som finns, det går att hitta lösningar som passar alla.

På längre sikt är det viktigt att företagarna ser om sitt hus, poängterar Lars Irenéus.
- Konkurrensen är stor nu, vi förmedlar CNC-operatörer till Stockholmsmarknaden. Ska man försäkra sig om arbetskraft för framtiden måste man faktiskt själv börja ta in och lära upp nya medarbetare, annars kommer man snart inte att kunna få fatt i folk. Jag vet att det ofta handlar om att man inte tycker att man har tid med en lärling, men den känslan för en ny generation arbetare måste finnas.
"Kompetenshetsen" undergräver de ungas redan ganska skrala självförtroende:
- Vad finns det för alternativ på arbetsmarknaden om man inte har utbildning? Jo, det finns telefonförsäljare och så finns det telefonförsäljare, säger arbetsförmedlaren Marie Mattson.

- Alla företag har arbetsuppgifter som inte kräver massor av utbildning och erfarenhet. Alltid går det att avlasta någon annan lite packning, sortering eller städning. För den här gruppen är det i första hand viktigt att få känna den sociala gemenskap det innebär att ha ett jobb. Men utan eget nätverk är det väldigt svårt att skapa den där första kontakten med arbetslivet.
- Och vad har en företagare att förlora? Att ta in en ung arbetssökande på jobbgarantin kostar ju inte arbetsgivaren något. Man måste faktiskt inte ens anställa, även om vi förstås helst pratar om riktiga jobb, säger Lars Irenéus.
- Tierps riktigt stora företag tar sitt ansvar. Vårt upprop går till de många små. Vi har 800 företag i kommunen. Skulle bara tio procent anställa en ung arbetssökande så vore problemet löst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!