Tusentals matportioner slängs i Tierpsskolorna
Tusentals matportioner har måst slängas i Tierps skolor denna vecka, uppskattningsvis 3 000 portioner. I Örbyhus skola slängdes i tisdags 256 av 480 beställda portioner, i måndags nästan lika många. Och i Söderfors slängdes så mycket som två tredjedelar av maten.
Foto:
Att ge den överblivna maten till grisarna är numera inte tillåtet. All mat får därför köras till värmeverket i Uppsala där skolbarnens mat i stället värmer upp Uppsalas bostäder.
Maten kommer från Sodhexo i Gävle och denna vecka har man en temavecka - Ladda Batterierna med särskilt energirik mat. I måndags bjöds på kycklingwokgryta men den ratades av eleverna.
Äter med ögonen
Den serverades med en mörkbrun sojabaserad sås som inte såg aptitlig ut, tyckte de. De som smakade på maten fann inget fel på den. Den var faktiskt aptitlig. Men såg inte aptitlig ut.
- Barnen äter med ögonen, säger husmor Gunnel Persson på skolan i Skärplinge, som fick slänga hälften.
En annan orsak till det höga svinnet är sannolikt att det under veckan bara serveras en enda rätt mot normalt två.
På tisdagen serverades fiskgratäng. Då slängdes inte riktigt lika många portioner men på de flesta skolor ändå cirka hälften. Orsaken sägs vara att eleverna inte var helt vana vid upplägget. Fisken och såsen var ihopblandade i en enda röra.
Stridsfråga
Övergången från mat lagad på platsen till färdiglagad mat från Gävle skedde för ett år sedan och har varit en het stridsfråga i Tierps kommun. Ekonomiska skäl blev avgörande. Bland annat hade dyra ombyggnader av köken behövts om man skulle fortsatt laga maten på plats. Svinnet under innevarande temavecka har varit extremt högt. Maten från Sodhexo får annars goda smakbetyg. Men svinnet är i normalfallet ändå högre efter omläggningen, något som skolkökens husmödrar verkar vara ense om.
- Före kunde man laga efterhand, säger Britt-Marie Lötman, husmor i Örbyhus. Då kunde man göra en omgång till om det behövdes. Och så kunde man styra smaken. Nu är smaken redan smaksatt och vi får inte krydda på mera.
- Nu kommer maten dagen före, säger Anita Ohlström på Centralskolan. Vi får inte värma på maten igen, då garanterar inte Sodhexo matens kvalité. Tidigare hade man mera koll på maten Om man såg att man lagat för mycket kunde man kyla ner och spara. Sånt vågar vi inte numera.
Betalar för förbränningen
För maten som förbränns i Uppsala värmeverk får Tierps kommun betala dyra pengar - 190 kronor per ton för att Vattenfall överhuvudtaget skall ta emot den. Dessutom en förbränningsskatt på 444 kronor per ton till staten. Kostnader för transporter tillkommer.
På onsdagen serverades kebabgryta. Det gick hem mycket bättre och värmde tierpselevernas magar i stället för Uppsalas bostäder. På Centralskolan i Tierp behövde bara 40-45 portioner slängas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!