Turistcentrum i Vendel kan bli verklighet
Ett besökscentrum för turister kan nu bli verklighet i Vendel. Hembygdsföreningen har långt gångna planer på att bygga ett informationshus och nästa vecka väntas bygg- och miljönämnden i Tierp ställa sig positiv till förslaget.
— När hembygdsföreningen firade 80-årsjubileum för två år sedan kom frågan upp igen och den här gången hoppas vi att planerna blir verklighet, säger Lars Carlberg, sekreterare i föreningen och en av dem som arbetat mest med det nya projektet.
Tanken var till en början att bygga en mindre kopia av det långhus som hittades i samband med de arkeologiska utgrävningarna i Vendel för några år sedan.
Hembygdsföreningen ville också att byggnaden skulle uppföras nedanför Vendels kyrka, men det sade både länsantikvarien och länsarkitekten nej till.
— Vi fick inte skymma vyn från kyrkan och därför har vi lämnat in en ansökan till Tierps kommun om förhandsbesked för att få bygga ett hus mellan infarterna till kyrkan och prästgården, säger Lars Carlberg.
Det hus hembygdsföreningen nu tänker sig blir en enklare byggnad på omkring 20 kvadratmeter, utan vare sig el eller vatten. Inte heller ska byggnaden, som förhoppningsvis kan stå klar till nästa sommar, vara bemannad.
— Vi funderar på att låta hantverkare få sälja sina saker i lokalen och då kommer de naturligtvis att kunna svara på turisternas frågor. Men i inledningsskedet ska där bara finnas skriftlig information om de olika turistattraktionerna i området.
En anledning till att Vendels hembygdsförening åter tagit upp planerna på ett besökscentrum i bygden är att trafikgenomströmningen kommer att förändras när nya E4 tas i bruk om ett par år.
Nu passerar trafikanterna flera av sevärdheterna längs vägen mellan Läby och Örbyhus. När avfarten från E4 i stället sker vid trafikplats Karby kommer de att missa både Ottarshögen och Vendels kyrka.
— Därför är det viktigt att vi får till en plats där besökare kan få all information de behöver, säger Lars Carlberg.
På tisdag i nästa vecka tar bygg- och miljönämnden upp ärendet och nämnden väntas då ge hembygdsföreningen ett positivt förhandsbesked. Därefter är det bara för föreningen att inleda nästa fas — att göra ritningar till det nya huset, söka bygglov och sedan börja bygga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!