Tummen ned för fritt skolval
Barn- och utbildningsnämnden i Tierps kommun gör tummen ned för moderaten Björn Noréns förslag om att kommunens gymnasielever fritt ska kunna välja skola inom länet.
Barn- och utbildningsnämndens majoritet befarar dock att ett sådant system skulle medföra att vissa program på Högbergsskolan i Tierp måste läggas ned i brist på elever. Konsekvensen av det skulle bli en minskad valmöjlighet för de elever som inte kan tänka sig en skolgång i någon annan kommun än Tierp.
— Valfrihet kan vara ett hot mot vår egen skola, säger nämnden ordförande Bo S. Englund (s).
Vid Högbergsskolan finns i dag elva nationella gymnasieprogram.
Nämnden anser att det relativt stora lokala utbudet av gymnasieprogram bör ge eleverna tillräckligt stor valfrihet.
Inget utvecklingsstöd
Nämnden gör också tummen ned för ett förslag från kristdemokraten Lars Svensk, som i våras motionerade i kommunfullmäktige om att ett pedagogiskt utvecklingsstöd borde utgå till alla de barn i förskoleåldern som står utanför den kommunfinansierade förskoleverksamheten i Tierps kommun. I dag gör vart tredje barn i åldern 1-6 år det.
— Ett sådant bidrag skulle kosta kommunen för mycket. Vi skulle heller inte kunna kontrollera om bidragen verkligen gick till pedagogisk verksamhet i hemmen, säger Bo S. Englund.
Den totala kostnaden för de 758 barn som finns i kommunens förskolor och familjedaghem i Tierps kommun är 42,6 miljoner kronor. Enligt en beräkning som kommunens utvecklingsledare Lennart Hillberg har gjort, kan hälften av kostnaden — 21,3 miljoner kronor — definieras som en kostnad för pedagogik. Per barn och år blir det 28 100 kronor.
90 procents beläggning
Om även de barn som står utanför den kommunala verksamheten skulle få ett motsvarande stöd, skulle den totala extrakostnaden för kommunen bli nästan 12 miljoner kronor. Därför säger nämndens majoritet nej till förslaget.
När maxtaxan inför vid årsskiftet räknar Bo S. Englund att beläggningen inom förskoleverksamheten kan bli upp till 90 procent av alla barn i kommunen. Kostnaden för ett pedagogiskt stöd åt de resterande tio procenten enligt Lars Svensks förslag skulle då kunna stanna vid 4 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!