Tuff arbetsmarknad i Norduppland

Den nedåtgående konjunkturen gör företag i Norduppland avvaktande inför framtiden. Astrid Camitz är chef för Arbetsförmedlingen i Tierp och föreslår arbetssökande att söka arbete i Uppsala, eftersom där finns fler jobb.

Erasteel och Atlas Copco, som nyligen varslade.

Erasteel och Atlas Copco, som nyligen varslade.

Foto: UNT arkiv

Tierp2012-11-12 07:58

– Vi har pratat med flera företag i Norduppland och det råder en avvaktande känsla. Man har mycket jobb att göra just nu, men är osäker på hur konjunkturen utvecklar sig, därför väntar man med att bestämma sådant som om man behöver säga upp folk eller om man ska nyanställa, säger Astrid Camitz, som i augusti tillträdde som ny chef för Arbetsförmedlingen i Tierp.

Nyligen varslades 20 personer från Erasteel i Söderfors och på Atlas Copco i Tierp varslades 18 personer, som var uthyrda av bemanningsfirma. När Karlit i Karlholmsbruk gick i konkurs i augusti blev 195 personer uppsagda och skrevs därefter in på Arbetsförmedlingen i Tierp.
– När det gäller uppsägningar satsar vi på att se till varje individ och att få dem att försöka tänka nytt kring vad de kan jobba med, för det är ju inte säkert att det finns så många arbetstillfällen i samma bransch som man har jobbat i. Vi tittar då på om de kan använda sin kompetens i en annan bransch.
Astrid Camitz menar att det viktigaste för att få uppsagd personal ut på arbetsmarknaden igen är att Arbetsförmedlingen har en bra kontakt med kommunens företag.
– Det måste finnas en länk mellan arbetsgivare och arbetstagare, så att det blir tydligt vilken kompetens en arbetsgivare vill ha och var de som söker jobb passar in. Vi har ständigt kontakt med företag men kan bli ännu mer aktiva när det gäller att skapa rekryteringsträffar och att visa upp de jobb som finns.

I dagsläget är 865 personer i Tierp öppet arbetslösa eller inskrivna på ett arbetsmarknadspolitiskt program. Bland dessa är 275 personer mellan 16-24 år.
– Vår arbetslöshetssiffra ligger över snittet i riket och vi har en tuff arbetsmarknad. Vi föreslår ofta till arbetssökande att även söka jobb i Uppsalaområdet, eftersom det finns fler jobb där och dessutom goda pendlingsmöjligheter. Det finns väldigt få ingångsjobb för unga här i kommunen, och eftersom de är mer rörliga av sig kan det vara ett bra alternativ att söka jobb i Uppsala.

Kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) kommenterar ungdomsarbetslösheten i kommunen så här:
– Vi som kommun kan alltid göra mer, men vi kan inte skapa jobb, utan snarare "klä på" ungdomar som har brister i utbildning och liknande. Vi tittar nu på ifall vi kan skapa fler praktikplatser och ingångsjobb i kommunen för unga, men det är inte helt okomplicerat för dessa jobb ska ju inte konkurrera med vanliga jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!