Trygghet nyckeln till en lydig hund

Bengt Rödseth och Gunilla Wedeen är ensamma i Sverige om sin träningsfilosofi. På en gård i Husby bor tio oerhört väluppfostrade hundar. De skäller inte, tigger inte och de springer inte bort.

Bengt Rödseth och Gunilla Wedeen har tio levnadsglada och busiga hundar. Men när husse visslar kommer de som på beställning.

Bengt Rödseth och Gunilla Wedeen har tio levnadsglada och busiga hundar. Men när husse visslar kommer de som på beställning.

Foto: Rolf Hamilton

Tierp2011-02-09 12:13

 Tricket är varken klickers eller belöningar, utan trygghet.
Man kan inte tro att Bengt Rödseth och Gunilla Wedeen bor med tio hundar när man kliver in i deras hem. Vi förväntar oss skällande och hoppande men ser i stället hundarna sitta lugna och knäpptysta i köket. I dörröppningen står deras husse med en hållning som utstrålar lugn och pondus, något ”sitt!” eller ”stanna!” verkar inte behövas.
Bengt Rödseth kallar sig Sveriges svar på Cesar och syftar på Cesar Millan, hundtränaren känd från tv-serien Mannen som talar med hundar. I fem års tid har han och frun Gunilla Wedeen hållit i olika kurser i ledarskap och kommunikation.
– Att hunden känner sig trygg med sin ledare är grundbulten, då behövs inte en massa kommandon eller klickers, säger han.

De tror att de är ganska ensamma i Sverige om sin filosofi. De tar sin utgångspunkt i att hunden varken behöver straff eller belöning, känner den sig trygg med sin matte eller husse har den ingen anledning att skälla på bilar eller nya människor.
– Litar de på att vi tar hand om björnen när den kommer så behöver de inte själva bry sig om att skydda oss.
Fotograf Rolf Hamiltons jack russel-terrier Bessie är med som ”testhund”. Hon är rädd i början och vill helst gå till ett annat rum. Hennes husse uppmanas att stå stolt och avslappnad och ignorera henne.
Efter en halvtimme väljer hon att lägga sig ner och sova, under Bengt Rödseths stol.
– Hon känner att jag är ledaren och att hon kan vara trygg med mig, säger han.
Hade man i stället försökt lugna Bessie genom att klappa och prata med henne hade hennes ängsliga beteende belönats.
– Man får jobba mot sina känslor. Vissa kan nog uppleva det som att jag inte tycker om mina hundar eller är okänslig mot dem men det handlar inte om det, säger Gunilla Wedeen.

Nej, det märks att deras hundar är vana vid att gosa och kela. De lägger nosen i knäet och vill bli klappade. Men deras husse och matte väljer att först ignorera, fortsätta dricka sitt kaffe och prata. När hunden gett upp och gått i väg lockar de på den efter en stund. För att visa att det är de som tar initiativet. För att visa hur trygg hunden faktiskt är böjer Bengt dess huvud fram och tillbaka, öppnar käften och drar i öronen. Hunden ser nästan ut att somna av behandlingen.
– Men hade vi sagt åt henne att gå bort eller viftat mot henne hade ni sett ett annat uttryck i ögonen. De blir nedslagna och svansen sänks, säger Bengt Rödseth.
Han har själv fått lära sig att kämpa emot sitt ”gosbehov”. Han skaffade sin första hund 1968 efter att ha blivit mobbad under många år. Hunden var en viktig vän och det naturliga var att ständigt kela med den. Först 30 år senare, när han träffade Gunilla, insåg han att hans hundar var ”krypande” och lättskrämda.
– Han uppträdde osäkert och klappade dem vid fel tillfällen, när de var osäkra, förklarar Gunilla Wedeen.

Sina insikter om ledarskap har hon hämtat från sitt jobb som lärare och arbetsledare. Hon tror att barnen, precis som hundar, behöver en ledare och inte en lekkamrat. Vem känner sig trygg vid fara med någon som alltid skojar och busar?
De konstaterar att dagens hundar mår sämre och sämre. Vi förmänskligar våra hundar och utgår från att de behöver en massa beröm och belöningar.
– En hund är en hund och inte en liten människa. Eller för att citera ett av barnen i Mark Levengoods bok, ”om du ser en sak med fyra ben är det troligtvis inte en människa, säger Gunilla Wedeen.
När det är dags för fotografering på gården ställer sig alla hundar ivrigt vid dörren och viftar på svansen. Men inte förrän de nästan tröttnat öppnar Bengt Rödseth dörren.
– Annars är det de som bestämt att vi ska gå ut, säger han. 

Fotnot: En klicker är en liten plastdosa som man klickar med vid träning av hundar. Varje klick ska alltid följas av en belöning.
Bengt Rödseth och Gunilla Wedeen har tio levnadsglada och busiga hundar. Men när husse visslar kommer de som på beställning.Foto: Rolf Hamilton

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!