Trevande debatt om näringsliv

Kommunen borde blir bättre på att hjälpa företagarna att söka EU-bidrag, konstaterades under tisdagens näringslivsdebatt.

Näringslivspolitisk debatt i Aspenskolans aula i Tierp. Catarina Deremar (C) och Daniel Blomstedt (M)

Näringslivspolitisk debatt i Aspenskolans aula i Tierp. Catarina Deremar (C) och Daniel Blomstedt (M)

Foto: Lars Gunnarsson

Tierp2014-03-19 08:18

Bara ett 40-tal åhörare hade infunnit sig, nästan bara företagare.Tierps Företagare hade tagit initiativ till "hearingen" och satte agendan genom att formulera frågorna. Efter en halvtimmes introduktion kom diskussionen äntligen igång. Tyvärr stördes den av knackigt fungerande mikrofoner. Högtaleriet slag av och på mitt i meningarna och det gjorde att man som åhörare tappade koncentrationen.

Det började trevande och det berodde nog på att det i grunden och botten är oklart vad en kommunpolitiker egentligen kan göra konkret för att främja företagande. Gång på gång kom politikerna tillbaka till självklarheten att det trots allt är entreprenören själv som måste fixa sin egen lönsamma verksamhet.

Kan upphandlingar göras så att de gynnar lokala företag, det var den första frågan. Miljöpartiets Kenneth Gunnarsson lyfte fram miljöaspekten som en nödvändig ingrediens i lagstiftningen.

– Det gör att upphandlingar kan hamna på lokal nivå, sade han. Kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) framhöll en annan idé.

– Det som en kommun kan göra för att gynna det lokala är att dela upp en upphandling i mindre segment, sade

Vänsterpartiets nya ledare i Tierp Elisabeth Rosengren svor i kyrkan på detta företagarmöte när hon skåpade ut lagen om valfrihetssystem (LOV) med motiveringen att den enskildes vård och omsorg inte kunde lösas av marknaden eftersom det är ett samhälleligt åtagande. Men då fick hon svar på tal av Moderaternas Daniel Blomstedt som framhöll att lagen hade gynnat kvinnligt företagande.

Besöksnäringen var det andra ämnet under tisdagskvällens debatt. Daniel Blomstedt var konkret:

– En turism- och besöksutbildning borde införas på Högbergsgymnasiet. Dessutom måste E 4:an ha en port som vinkar in turisterna till besöksmålen i kommunen, sade han.

Folkpartiets Gunnar Larsson hakade på.

– Det behövs en turistbyrå. Det råder också en brist på boende. Ta Lövstabruk, det är en europeisk angelägenhet. Men turister måste få möjlighet att bo hotellmässigt, sade han.

Debatten fick lite fart när Monica Sandström, hon som driver det framgångsrika familjeföretaget Syltkrukan i Månkarbo, höjde rösten från åhörarplats.

– Kommunen borde hjälpa till med att söka EU-pengar. Det borde finnas någon tjänsteman för det. Det finns massor av EU-bidrag att söka, sade hon.

”Bra!”, ropades det från läktaren och Monica Sandström rev ned en applåd.

lars.gunnarsson@unt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om