Trendbrott för Tierps gymnasium

Rekordmånga vill stanna i Tierp för att läsa gymnasieutbildningar i höst. Totalt har mer än hälften av kommunens elever sökt till Högbergsskolan. På Bruksgymnasiet i Östhammar är utvecklingen den motsatta.

TRENDBROTT. Högbergsskolan i Tierp spår ett trendbrott, med en ökning av antalet sökande från hemkommunen till gymnasieutbildningarna.

TRENDBROTT. Högbergsskolan i Tierp spår ett trendbrott, med en ökning av antalet sökande från hemkommunen till gymnasieutbildningarna.

Foto: Anders Badner

Tierp2014-07-08 07:01

Jämfört med förra året har antalet förstahandssökande till Högbergsskolan i Tierp ökat med 17,5 procent. Det betyder att fler än hälften av kommunens förstaårselever kommer att läsa på gymnasiet i hemorten.

– Det är svårt att veta vad som påverkar. Förmodligen är det bra rykten som sprids om skolan. Vi har även en marknadsföringsgrupp som sedan ett par år tillbaka har gjort en satsning där eleverna får information om gymnasievalet redan i årskurs åtta. Under öppet hus och framtidsdagarna får eleverna besöka skolan, och det tror jag kan ha stor påverkan på deras val, säger Johanna Krohn, som är studie- och yrkesvägledare på Högbergsskolan.

Fler resurser kommer att behövas, särskilt vad gäller några av programmen som har fått långt många fler ansökningar än tidigare. Men det ser inte Johanna Krohn som ett problem.

– Vi vill att så många som möjligt stannar och går gymnasiet här. Även om det kräver resurser är det ett kärt besvär, och i vissa fall underlättar det. Till exempel kan vård- och omvårdnadsprogrammet nu bilda en egen klass. Tidigare år har det varit så få sökande att eleverna har slagits ihop med Komvux.

Även tekniska och industriella program har lockat många. Mycket tack vare en mångårig satsning i samarbete med Teknikcollege; ett initiativ av Industrirådet som går ut på att kvalitetssäkra tekniska utbildningar.

– För några år sedan lades industriprogrammet ned. Förra året startade vi upp det igen och har fått in totalt nio ansökningar. Det känns bra, särskilt eftersom industrin är så viktig för kommunen, säger Johanna Krohn.

Margaretha Sjöberg Boström är processledare för Teknikcollege Uppland och tycker det är fantastiskt att dessa utbildningar stärks. Hon ser ökningen för Högbergsskolan som extra glädjande med tanke på att årskullarna har minskat.

– Vi gläds från alla håll i Teknikcollege, det är fantastisk roligt, säger hon och fortsätter:

– Det här är resultatet av ett gediget arbete från bland andra den tidigare rektorn Kenneth Karlsson och det visar att man kan vända en negativ utveckling om man ger rätt information.

I Östhammars kommun har trenden i år varit den omvända. Antalet förstahandssökande till Bruksgymnasiet har minskat med 18 procent.

– Dessa siffror varierar från år till år. Förra året hade vi rekordmånga som sökte. Men visst får vi småkommuner slåss om eleverna eftersom Uppsala lockar mer. Vi kan bli bättre på att informera eleverna om vilka fördelar som finns om man stannar i Östhammar, så som att vi är mer flexibla.

Det säger Åse Hedenmalm-Enekvist, som är utvecklingsledare för studie- och yrkesvägledarna på Bruksgymnasiet.

Fakta Fordon lockar mest

I Tierps kommun lockar fordons-och transportprogrammet hela tre gånger fler sökande i år jämfört med förra året. Nästan 26 procent av de sökande valde programmet som förstahandsval. El- och energiprogrammet är också populärt och fick 13 procent av ansökningarna, även om det har minskat lite sedan förra året.

I Östhammars kommun är det i stället teknikprogrammet på Forsmarks skola som har fått flest ansökningar i år. Programmet har lockat 18 procent av de sökande. Även i Östhammars kommun kommer el- och energiprogrammet på andra plats när det gäller populäraste gymnasieprogrammet.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om