Det Tierps kommunlednings svar på en interpellation från Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M) om hur kommunen förberett sig för att möta personer med posttraumatiska stressymptom och om det är känt hur många flyktingar i kommunen som kan ha sådana besvär.
Svaret från Pia Wårdsäter (S), ordförande i utskottet arbete och omsorg, visar att Tierp inte har någon sådan statistik, men att alla nyanlända utreds, får hjälp vid Röda Korsets behandlingscenter och att boendepersonal får handledning.
Frågeställaren var inte nöjd med svaret och menade med hänvisning till den hårda belastningen på landstinget och psykiatrin att kommunen bör göra mer.
– Mat och tak över huvudet räcker inte. Det behövs mer åtgärder. Personalen behöver kompetens i frågan och hur dessa personer ska bemötas. För det behöver vi en strategi, sa han.
Om inte posttraumatiska stressymptom möts och behandlas riskerar en stor del av flyktingarna att utveckla svårare besvär och som i sin tur kan få konsekvenser för individerna.
– Då blir de inte anställningsbara. Barnens skolgång försämras, människor riskerar att fastna i bidragsberoende och utanförskap, sa Lars-Göran Birkehorn Karlsen.
Pia Wårdsäter försäkrade i en replik att berörd kommunpersonal har yrkeskompetens och får den fortbildning de behöver. Hon hänvisade frågeställaren till att interpellera i landstinget där hon menar att frågan hör hemma.
– Det har min partikamrat redan gjort. Svaret i landstingsfullmäktige sa att man har koll på läget och kapacitet. Men det har man inte, sa Lars-Göran Birkehorn Karlsen.