Tranorna dyra gäster på åkern

Flera lantbrukare i trakten kring Skärplinge har problem med tranor som trampar ner åkrarna och äter upp spannmål.

Lisa Waern på en av Holmsta gårds åkrar.

Lisa Waern på en av Holmsta gårds åkrar.

Foto: Sara Steinholtz Sparby / UNT

Tierp2012-01-15 08:59

Lisa Waern på Holmsta gård utanför Skärplinge är en av dem som drabbas år efter år. Hon upplever att mängden tranor i trakten har ökat rejält.
– Tranorna gillar korn mest av allt, säger Lisa Waern och visar bilder på hur hennes åkrar kan se ut efter att fåglarna har varit där under hösten.

På Holmsta gård driver hon ett spannmålsjordbruk. Åkrarna lockar flera typer av ovälkomna gäster som svanar, gäss och tranor, som är det största problemet.
– Vi är flera lantbrukare kring Skärplinge som har problem med tranorna. Jag tror att det är ett lokalt problem och upplever att mängden fåglar har ökat. Det kan komma 300-400 tranor samtidigt och sätta sig på en åker, säger hon.

Länsstyrelsen har nyligen beslutat att betala ersättning till henne för höstens skador, men hon räknar ändå med att gå mellan 30 och 40 000 kronor back.
– När de är ute och besiktigar från länsstyrelsen är de ofta generösa i sina bedömningar, men det är inte alltid man upptäcker allt eller så kommer tranorna tillbaka. Det är alltid en större areal som drabbas i slutändan, säger hon.

Ulf Rosendahl är besiktningsman på länsstyrelsens landsbygdsenhet i Uppsalas . Han har också fått uppfattningen att skador på gröda som orsakas av tranor är ett ökande problem.
– De lantbrukare jag kommer i kontakt med upplever att tranorna ökat i omfattning och fram för allt att de kommer i större grupper som betar och trampar ner spannmål och potatis. På vissa ställen blir en hel åker skadad och på andra kan det röra sig om ett par hektar här och där.
Ulf Rosendahl säger att lantbrukare som drabbas av viltskador kan ansöka om ersättning från staten och att det under hösten varit ett tiotal ärendet i länet.
– Det har varit ett par stycken lantbrukare kring Rogarna och Skärplinge som nu fått ersättning för skador. Men den relativt låga siffran tror jag beror på att många lantbrukare inte känner till att man kan söka ersättning för skadorna eller att man kanske struntar i det.

Lisa Waern menar att tranorna inte bara ökat i antal utan att de också är svårare att skrämma bort i dag.
– Jag kan komma i min tröska utan att det händer så mycket, tranorna har blivit störigare och låter sig inte skrämmas. Tidigare räckte det att tjoa lite så stack de i väg.
Hon säger också att det är svårt att som lantbrukare göra något för att skydda sig mot skadefåglarna.
– Man får inte skjuta tranor till skillnad från gäss. Visst finns det fågelskrämmor och gaskanoner som kan fungera i ett första skede, men då flyttar man bara problemet. Men man måste se till att minska antalet tranor på ett eller annat sätt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!