Trängseln ökar på Upptåget
Antalet passagerare på Upptåget ökar stadigt. I dag registreras 10 000 resor om dagen. I rusningstrafik tvingas resenärerna stå och trängas.
Foto: Pelle Johansson
Upptåget, som trafikerar sträckan mellan Gävle och Upplands Väsby har blivit en succé. I alla fall om man ser till antalet resor. Varje dag åker tusentals personer med tåget.
- Vi har sett att antalet resor har ökat allt eftersom, säger Sture Jonsson, informationschef på Upplands Lokaltrafik, UL.
Tåget har blivit en viktig livlina för pendlare, men det ökade passagerarantalet rimmar illa med kapaciteten. I rusningstrafik tar sittplatserna snabbt slut. Särskilt trångt är det på sträckan mellan Gävle och Uppsala på morgonen och i den omvända riktningen på eftermiddagarna.
Johanna Sundqvist från Tierp studerar på Ultuna och pendlar till Uppsala dagligen.
- Vissa tider är det väldigt trångt. Man får stå upp nästan hela vägen och folk står travade på varandra. Jag tycker att man borde sätta in fler vagnar så att alla får plats, säger hon.
Enligt tågvärden Börje Nord blir det allt trängre på tågen.
- Kanske hade man inte riktigt räknat med den här succén. Och jag är säker på att tillströmningen av passagerare kommer att fortsätta, säger han.
Trängseln gör det svårt för tågvärdarna att göra sitt jobb. Att kontrollera alla biljetter är omöjligt, enligt Börje Nord.
Han berättar att det ibland är 300 passagerare på tågen, trots att det bara finns 170 sittplatser.
- Folk är irriterade och det blir otrivsel. Men det värsta är om något händer. Tänk om det börjar brinna eller tåget spårar ur. Då kommer det att bli kaos, säger Börje Nord.
- Folk frågar gång på gång när det blir förstärkningar. Ibland är tågen väldigt fulla. Men det finns egentligen ingen gräns för hur mycket folk som får åka med. Bara en högsta viktgräns. Fast den är så hög att det inte finns någon risk att överskrida den hur mycket folk man än klämmer in, säger tågföraren Mikael Vidner.
Någon lösning på problemet ser inte ut att vara i sikte. Det finns inte plats på spåren för fler avgångar. Nu körs dubbelkopplade tåg på två av de populäraste avgångarna, vilket innebär 340 sittplatser i stället för 170. UL undersöker om det går att sätta in fler avgångar med dubbelkopplade tåg, men enligt Sture Jonsson kommer en sådan lösning att dröja. Vagnmodellen som används tillverkas nämligen inte längre och andra modeller går inte att koppla ihop med de nuvarande vagnarna.
- Det är inte direkt som att köpa en bil. Det finns inte alltför många tåg av den här typen. Och att byta ut hela vagnparken skulle bli väldigt dyrt, säger Sture Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!