Traktorpulling i Vendel

Det började med att bönder någonstans tävlade om vem som hade den starkaste hästen. En skaplig logdörr lyftes av sina gångjärn och spändes för hästen varpå drängar och andra ställde sig på den. Och så drogs det, och den häst som drog det tyngsta lasset längst vann.

Angelica Lindquist kör sin traktor under traktorpulling i Vendel.

Angelica Lindquist kör sin traktor under traktorpulling i Vendel.

Foto: Tor Johnsson

Tierp2008-07-20 09:45
På lördagen på Bergbybanan i Vendel är det värstingtraktorer med upp till 7 500 hästkrafter som gör detsamma, fast spända för en 20 ton tung så kallad belastningsvagn.

Denna sport, som numera gränsar till show business, lockar framför allt landsbygdens människor. Publiken i Vendel har också enligt uppgift ett påtagligt inslag av lantbrukare. Bland många av de yngre är fascinationen för Nordamerika stor. Det var i USA som traktorpulling uppstod, som så mycket annat.

Banan arrenderar arrangören, Uppsala Tractorpullingkommitté (UTPK) av lantbrukaren Hasse Holmberg. Tävlingskansliet är placerat i en av hans timmerbyggnader från 1600-talet.
- Vi odlade på ägorna här till 1990. Nu är lek konceptet för gården. Här körs rallycross och enduro redan nästa helg, säger han.

Björn Tjärnström, ordförande i UTPK, basar över 70 funktionärer. Även hans föräldrar ställer upp. Det är inte på entrébiljetterna ett eventuellt överskott finns att hämta, förklarar han:
- Biljettintäkterna går till alla omkostnaderna. Nej, det är på hamburgare och läsk vi drar in en slant.

Bland pullingförarna finns några kvinnor. Emma Roth, 25, är till vardags förskollärare i Skäralid i Skåne och förvisso bonddotter, men det var hennes man som fick henne intresserad av sporten.
- Jag får en kraftig adrenalinkick av att tävla. Jag vill vinna.
Angelica Lindquist, 20, från Mörbylånga kör en betydligt större och starkare maskin.
- Det är jättekul att köra. Jag började när jag var 16 och hade tagit traktorkortet.

Björn Tjärnström har in i det sista fullt upp med att reda ut och korrigera så att allting skall fungera perfekt. Publiken sitter eller står helt nära den 100 meter långa banan. Säkerheten är högprioriterad.

Man tävlar i olika maskinviktklasser, från 600 till 4 500 kilo. Ganska snart lyfter de små framhjulen från marken och föraren styrbromsar bakhjulen med fötterna för att hålla riktningen. De stora motorerna framtill gör att ekipaget drivs framåt i ett i hävstångsläge.

Däcken är mönstrade för att inte gräva ner sig i leran. Bara några sekunder efter start motsvarar bakdäckens spinn en hastighet på 180-200 kilometer i timmen.
Den traktor som klarar att dra hela banans längd, gör en "full-pull", enligt speakern.

Torgny Pettersson från Skuttunge, talar entusiastiskt om hur det vibrerar under fötterna när de tyngsta maskinerna varvar upp för start. Den svarta röken från dieselmotorerna före start beror på att vatten sprutas in i turbon för att kyla och öka syresättningen.
- Brandoverall och hjälm hör ihop med riktiga sporter.

UNT: Miljön då? Hur står sig maskiner som slukar metanol, diesel och bensin i den globala uppvärmningens tid?
- Det går inte åt så mycket på 100 meter. Då påverkar publikens bilar mångdubbelt mer. Men då måste man också slå ner på fotboll och ishockey, säger Torgny Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om