Traditionell julstämning i kyrkan
Nu för tiden brukar det ofta vara ganska glest i kyrkorummens bänkrader. Men det finns en dag på året då församlingsbor i alla åldrar går man ur huse för att besöka Herrens hus. Juldagen. Under årets julotta i Kyrkbyn skapade traditionella julsånger, juleljus, julgranar och julevangelium en traditionell julstämning.
— Julottan har en lång tradition som fortfarande är stark. Förr var det en av de helger då drängar och pigor fick följa med till kyrkan och för att de skulle hinna hem till sysslorna låg den så tidigt, berättar Ann-Sofi Davidsson som är kyrkoherde i Tierps socken.
Ersatt julottan
Och tidigt ligger den fortfarande, klockan är inte mer än sex när klockorna ringer in till julotta i Kyrkbyn. Men för tidigt får den inte heller vara sägs det - enligt folktron har de döda har sin julotta bara några timmar innan de levande och då är det bäst att hålla sig undan.
På senare år har midnattsmässan ersatt julottan på flera håll.
— Det har vi haft här också men då kommer det inte lika mycket folk. Så här på landsbygden är det gamla nog starkare och folk frågar mig oroligt innan om det verkligen blir julotta, säger Ann-Sofi Davidsson.
I kyrkan skapar hundratals julljus, tända julgranar och ett program med väl kända Helga natt, Nu tändas tusen juleljus och Jul, jul, strålande jul och julevangeliet den rätta juldagsstämningen.
— Det är viktigt att skapa julfrid. På julottan ska det finnas en glädje och värme som människorna kan ta med sig när de går härifrån, säger Ann-Sofi Davidsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!