Torrlagda tråg i fiskestationens bassänger
Ett par dagar efteråt har vardagen återvänt till Fiskeriverkets försöksstation i Älvkarleby. Men torrlagda tråg och glesbefiskade bassänger vittnar fortfarande om förra veckans olycka då halva fiskbeståndet kvävdes ihjäl av förorenat vatten.
Försöksstationen halva bestånd gick förlorat vid olyckan förra veckan.
Foto: Linn Kierkegaard
— Det kan nog bli mindre fångster då. Mycket av den fisk som skulle sättas ut nästa år för att komma tillbaka och leka om några år har ju dött, säger Bjarne Ragnarsson som är enhetschef på Fiskeriverkets försöksstationer i Älvkarleby och Kälarne.
Det var i tisdags som vatten förorenat av cementblandning genom en av intagsledningarna läckte in till odlingsbassängerna från den intilliggande kraftverksdammen.
— Vi märkte att det skummade konstigt i vattnet och att det var en väldig aktivitet i trågen. Och fiskar började dö. Till slut dog de i sådana mängder att vi fick ta in all tillgänglig personal och skotta ur dem. Det tog halva kvällen, säger Bjarne Ragnarsson.
Flera konsekvenser
En bekymrad rynka plöjer sig mellan ögonbrynen när han visar runt i fiskodlingen. Här och var är trågen tömda på vatten och foderautomaterna står tomma. 150 000 yngel och ungfiskar - sammanlagt halva försöksstationens odling eller fisk till ett värde av långt över en miljon kronor - kvävdes på tisdagen till döds av det förorenade vattnet.
— Att jobba med levande djur och så dör de utan att man kan göra någonting alls utan får stå där helt handfallen. Det är jobbigt, säger Bjarne Ragnarsson.
Han har jobbar här till och från sedan han började sommarjobba 1957 och har under sina nästan femtio år aldrig varit med om att så många fiskar dött under så kort tid. Olyckan får flera konsekvenser för verksamheten vid försöksstationen. Förutom att utsättningarna av smolt blir mindre än beräknat år 2007 och 2008 och att detsamma förmodligen gäller återfångsten några år därefter blir forskningsverksamheten lidande.
— Till exempel hade vi försök med tråg där vi tillsatte syre för att undvika stress. Men det försöket gick ju om intet med en gång eftersom nästan alla fiskar i just de bassängerna dog, säger han med en suck.
I dag har vardagen återvänt till försöksstationen. Det förorenade vattnet har sköljts ur och försvunnit, de döda fiskarna har körts till Uppsala där de bränts i värmeverket och bara ett mindre antal fiskar har dött i kölvattnet efter den olycksdigra tisdagen. Nu återstår att närmare utreda olyckans orsak och konsekvenser tillsammans med Vattenfall och att fortsätta arbetet med den del av odlingen som klarade sig undan med blotta förskräckelsen och de avelsfiskar som i framtiden ska befiska odlingen.
FAKTA
Fiskeriverkets försöksstationer
Fisken som föds upp på Fiskeriverkets försöksstationer i Älvkarleby och Kälarne ska med bevarande fiskodling kompensera människans miljöstörningar i form av kraftverk och dammar som spärrar fiskens väg till de naturliga lek- och uppväxtplatserna.
På försöksstationen i Älvkarleby jobbar sammanlagt tio personer. Till försöksstationen är också forskningsverksamhet knuten och i dagsläget arbetar fyra forskare med olika forskningsprojekt.
Källa: Fiskeriverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!