UNT har tidigare rapporterat om fastigheterna i Tobo som misskötts i många år med bland annat vattenskador, mögel och problem med värme, ventilation och skadedjur.
Hyreshusen har varit i så dåligt skick att de har varit föremål för tvångsförvaltning, uthyrningsförbud, evakuering av boenden och tvister med kommunala bolag kring olika fakturor.
– Otroligt sorgligt att det kan bli så här och att det har fått pågå så länge, men lagstiftningen ser ut som den gör. Vi har efterfrågat spetsigare verktyg för att kunna genomföra fler åtgärder och har lyft detta i möte med länsstyrelsen. Nu krävs det att det är riktigt, riktig illa innan vi kan göra något, säger Sara Sjödal (C).
Hon efterfrågar större handlingsutrymme i ett tidigt skede för att kommunen ska kunna sätta in tvångsåtgärder när hyresvärdar missköter sig.
Hyresgästföreningen, som i många år försökt att förbättra situationen för de boende i skandalhusen, vill att kommunen griper in och hjälper hyresgästerna. De vill bland annat att kommunen ska ordna nya boenden tills problemen är åtgärdade.
Något som inte går, enligt Sara Sjödal.
– Vi kan inte gå in och bara fixa nytt boende på det viset utan det är likabehandlingsprincipen som gäller. Hyresgästerna i skandalhusen behöver ställa sig i bostadskö som alla andra. För en kommunal hyresbostad är det ett till tre års väntetid.
Men under tiden måste barnfamiljer i skandalhusen leva bland råttor och mögel?
– Ja, och det är upprörande och sorgligt. Men vi kan inte sanktionera huvudproblemet som är oseriösa hyresvärdar. Om vi hela tiden aktivt skulle flytta hyresgäster till andra ställen löser vi inget i grunden, utan oansvariga bostadsbolag kan då fortsätta strunta i lagar och regler.
Flera barnfamiljer i skandalhusen har kommunalt försörjningsstöd som går till hyran. Hur ser du på att ni som kommun i praktiken stödjer oseriösa bostadsbolag genom att betala bolagens hyra?
– Jag kan inte uttala mig om det specifika fallet med bostäderna i Tobo, men det stora problemet är att oseriösa bostadsbolag utnyttjar bostadskrisen på det här viset. Återigen, lagstiftningen ger oss inte mandat att agera på annat vis och vi hade behövt andra lagar där vi som kommun hade kunnat agera kraftigt i ett tidigare skede.
Enligt Hyresgästföreningen är många av de boende på Skolvägen offer för "social dumpning", det vill säga att de har flyttats vidare av sina hemkommuner. I det här fallet i huvudsak från Stockholmskommuner till billigare bostäder i Tobo.
– Jag tycker att du borde ställa ännu mer kritiska frågor till de kommuner som gör på det här viset. Det finns många sorgliga exempel på detta runt om i landet, men det är inget som Tierps kommun gör utan här tar vi ansvar för våra nyanlända och andra som behöver stöd under en period.
Sara Sjödal poängterar att bara för att något händer eller sker i Tierps kommun är det automatisk inte kommunens ansvar, till exempel "om någon kör för fort på Tierps vägar så är det inte kommunens fel".
Men har ni inget ansvar för att se till att hyresgästerna i skandalhusen får ett drägligare boende?
– Har man till exempel ekonomiska problem och rätt till stöd ska man få det, men det är hyresvärden som har ansvar för boendet och kommunen har verkligen inte sett mellan fingrarna i den här frågan utan vi har gjort det vi har kunnat.
Familjen bor bland möss: