– Ja, hur dog Erix XIV egentligen - och varför? I föreställningens slutknorr får publiken veta vår uppfattning, ler Leif Högström slugt.
Leif Högström är en av ensemblens sju medlemmar. Han är teatergruppens scenograf och har tagit fram otroligt mycket rekvisita till föreställningen ”Erik XIV - Ett Cold Case”.
Nu sitter vi i Gamla Folkans salong i Tobo, en anrik sal där många dans-, musik- och teaterföreställningar hållits i Folkans över 70-åriga historia.
På invigningen 13 augusti 1944 sjöng Elof Lindgren från Söderfors solo. Six Singers från Skutskär stod för musikunderhållningen och spelade till dansen.
Barbro ”Lill-Babs” Svensson har publikrekordet med omkring 600 personer från 1960-talet.
Men när Kråkteatern sätter upp ”Erik XIV - Ett Cold Case” begränsas publikantalet till 150 personer mot bakgrund av dagens strikta säkerhetskrav.
Stämningen är uppsluppen när Leif Högström tillsammans med några av ensemblens övriga medlemmar, Britt-Marie Carlberg, Örjan Kjetselberg och Christer Wiklund , strålar samman för att finslipa några scener ur föreställningen.
De står på scenen omgivna av ett gytter av all slags rekvisita. Kungakronor, trähästar, en gammal barnvagn och svärd för att bara nämna något.
Erik XIV:s kungamonogram skymtar fram både här och där.
– I föreställningen följer vi Erik XIV från vaggan till graven. Ett perfekt objekt att skildra, Erik XIV satt ju fängslad på Örbyhus slott, bara några kilometer från Gamla Folkan i Tobo. Det var i december 1574 som Erik XIV under dramatiska omständigheter fördes från statsfängelset i Västerås till Örbyhus. Han dog senare - den 26 februari 1577 - på slottsfängelset, berättar Leif Högström.
Ensemblens sju medlemmar har skrivit manuset till föreställningen tillsammans. Men de kan improvisera när andan faller på.
– Vi gör föreställningen till något av Veckans brott på SVT där kriminologiprofessorn Leif GW Persson och programledaren Camilla Kvartoft gräver i olösta fall. Nu är frågan på vilket sätt Erik XIV egentligen dog, fortsätter Leif Högström.
Nära Örbyhus slott finns den så kallade kurirstenen. Det sägs att vid just den platsen möttes två kurirer, den ena från Örbyhus slott, den andra från Stockholm.
– Scenen när de båda kurirerna möts finns självklart med i föreställningen. Det sägs att Johan III gett order att hans bror, Erik XIV skulle dödas, men han ångrar sig och sänder kuriren som ger order om att Erik XIV ska få leva. Alldeles söder om slottet möts kurirerna och budet från Stockholm får veta att Erik redan var död...
Erik XIV:s fängelse lockar tusentals besökare till Örbyhus slott. Man vet med säkerhet att han tillfångatogs av sin bror Johan III, att han satt tre år i fängelset som är tre rum stort och att han dog år 1577 på slottet.
Men hur? Kråkteatern som reder ut fallet om kungen blev förgiftad av arsenik som hade blandats i den ärtsoppa Erik XIV åt av har sanningen, försäkrar Leif Högström.
Senast Kråkteatern gav en föreställning på hemmaplan var år 2014 med Hållplats Vendel. Då som nu med föreställningar i Vendels bygdegård och Gamla Folkan Tobo.
– Vi har verkligen roligt tillsammans. Och när publiken uppskattar vad vi gör känner man en inre tillfredsställelse, tycker Britt-Marie Carlberg som var med och startade Vendels Kråkteater. Året var 1987.
Ett viktigt syfte med bildandet var att ge en teaterföreställning så att Kråkteatern kunde samla in pengar för att rusta Vendels bygdegård.