Tobo skola blir dagis

I dag leker barn på Tobo skolas gård igen, efter nästan tre år av övergiven tystnad. Den här gången är de lite yngre än när skolan stängde hösten 2005, för det är inte skolbarn utan Trollbo barndagsgrupp som flyttat in.

Stefan Strömlund och Eva Andersson från Tierps kommun kånkar, Åsa Gustafsson står beredd att hugga i och förskolläraren Margareta Häljeskog glädjer sig tillsammans med Helena Wik och Amadeus, 4 år, åt sin nya förskola.

Stefan Strömlund och Eva Andersson från Tierps kommun kånkar, Åsa Gustafsson står beredd att hugga i och förskolläraren Margareta Häljeskog glädjer sig tillsammans med Helena Wik och Amadeus, 4 år, åt sin nya förskola.

Foto: Ann Svalander

Tierp2008-08-20 18:55
På onsdagen gick flyttlasset från den länge sedan urvuxna lokalen i det nedlagda biblioteket som dagbarnen haft som sin. Här har fyra dagbarnvårdare tillsammans tagit hand om en grupp på 24 barn i åldrarna ett till fem år.
- Det är spännande, och vi är jätteglada över att vi har vunnit tillbaka vår skola, säger Helena Wik, Tobobo och mamma till Amadeus, 4 år, som gått ett par år på Trollbo och som nu får så mycket mera utrymme både ute och inne.
Helena Wik hör till dem som aktivt protesterade mot skolans nedläggning för fyra år sedan:
- Ja, jag kämpade emot redan när jag fortfarande väntade Amadeus, för skolan ville vi ju ha kvar. Nu hoppas vi förstås att det kan bli annan skolverksamhet än bara förskola här också, i framtiden.

Margareta Häljeskog är en av två nya förskollärare som ska jobba på Regnbågen, som dagiset döpts till. De blir ett nytillskott till verksamheten som nu byter pedagogisk inriktning och blir en "riktig" förskola. Men de fyra dagbarnvårdarna flyttar förstås också med.
I Tobo skola får förskolan hela övervåningen med flera rum, som gör det möjligt att dela in barnen i mindre grupper. Man får åtminstone dubbelt så stora lokaler och också, inte minst, en mycket bättre utemiljö med både asfalterad skolgård, stor gräsmatta, splitt nya lekredskap och en fantasieggande skogsdunge.
- Det var alldeles för trångbott i biblioteket, och inte ens den lilla gården var bara vår egen, konstaterar Margareta Häljeskog.
- Det finns regler för hur stor yta en höna ska ha, men inga regler när det gäller barn, säger Helena Wik om den lokal som på slutet inrymde tio fler än det 15 barn den lämpade sig för.
Att behovet av barnomsorg var så stort i Tobo var också skälet till att rektorn Gunnel Linder i våras ansökte om att få öppna en förskola.
- Då hade vi uppemot 30 barn som behövde plats, gruppen bara växte, och jag tyckte det var självklart att vi måste kunna erbjuda en pedagogisk verksamhet med utbildade förskollärare. Inte minst om vi vill få en inflyttning till Tobo, säger hon.
Men däremot ser hon inte någon grundskola på orten inom överskådlig framtid.
- Nej, till det räcker inte barnantalet och vi har dessutom överkapacitet i Örbyhusskolan.
Kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (s), som ju för tre år sedan var med och tog nedläggningsbeslutet, är glad att kommunen hittat en användning för Tobo skola.
- Det känns jätteskönt. Och finns det bara ett fortsatt tryck på förskoleplatser också i framtiden så är det mycket möjligt att lösningen kan bli mer eller mindre permanent. Minst ett år kan Regnbågen hur som helst räkna med, även om fastigheten fortfarande är till salu.
FAKTA
Den tid Tobo skola har stått tom och Tierps kommun inte lyckats sälja fastigheten, från juni 2005 till augusti 2008, har kostat 1,7 miljoner kronor i uppvärmning, räntor och amorteringar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om