Timbal på julbord hos de äldre
Lutfisktimbal låter kanske inte som en höjdare, för den som tycker att lutfisk är sladdrig och smaklös nog som den är. Men i äldreomsorgen uppskattas den traditionella julmaten, så även i Tierp där matentreprenören Sodexo står för menyn.
De vegetariska alternativen ter sig, med få undantag, inte lika juliga. Det är egentligen bara annandagens potatisfrestelse som kvalar in i en julmeny, åtminstone till namnet.
Bättre ser det ut i menyalternativet timbal, en lättuggad och lättsmält tillagningsform med riktigt jultema. Mjukstart på lillejulafton med skinktimbal och potatismos ackompanjerat av en grön timbal. Denna skinkrätt går igen på julafton, kompletterad av lutfisktimbal. Sen följer till exempel kycklingtimbal, fiskpaté och laxtimbal, som låter både festligt och juligt.
- Lutfisk brukar passa de flesta, säger Kristina Ericson, verksamhetschef i äldreomsorgen i Tierps kommun och hon säger att maten överlag får gott betyg.
Lite utrymme finns också för att ordna det lilla extra eller uppfylla enskilda önskemål.
-Vi har en person här på halvtid som bakar allting. Nu blir det lussebullar, saffranslängder och sådant som är speciellt för julen, säger Ann-Mari Molnå, enhetschef på Vendelgården i Örbyhus.
- Vi har ju inte tillagningskök på våra äldreboenden, säger hon. Det finns avdelningskök, så det där lilla extra kan vi ställa upp på.
- Om det är någon som vill ha något speciellt inom rimliga gränser och om det är genomförbart, som rödkål eller grönkål eller vad det kan vara så ordnar vi det, säger Ann-Mari Molnå.
- Vi tar alltid hem julmust och godis. Och från en person kom önskemål om glass, så självklart skickar vi efter det.
Fotnot: Timbal är enligt uppslagsboken en finare rätt av färs på fågel, kött, fisk eller grönsaker, tillagad i form genom kokning i vattenbad. Grädde och ägg ska det vara i smeten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!