Ett delikat och stimulerande uppdrag. Så inledde demokratiberedningens ordförande Lars-Peter Hållstrand (S) tisdagskvällens temadiskussion vid fullmäktige i Tierp om beredningens arbete med att finna former för en utvecklad medborgardialog. Han tog fasta på att många medborgare vill mer än att gå till valurnorna vart fjärde år och att många har kunskap som kommunen inte tar tillvara.
Beredningen tror i ett första förslag till riktlinjer för en sådan dialog att medborgarnas kunskaper kan bli en tillgång för att forma framtidens Tierp. Såväl beredningens ordförande, som kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) och Göran Carlsson (S) gav i den fortsatta debatten också flera som de menade goda exempel på hur sådan dialog också genomförts, exempelvis i arbetet med olika verksamhetsplaner och utformning av centrummiljöer. Men de pekade också på begränsningar. Göran Carlsson berörde samråd i planfrågor, som plan- och bygglagen noga reglerar formerna för. Men tog också som konkret exempel samrådet kring den nya sporthallen vid Centralskolan, där många synpunkter från berörda vägts in i planarbetet.
Gunnar Larsson (FP) välkomnade en utvecklad medborgardialog för att överbrygga klyftan mellan väljare och valda, men betonade också att de inte får äventyra de politiska partiernas uppdrag att föra dialog med väljarna. Som lyckade dialogformer nämnde han företagarfrukostar.
- Kanske ett liknande koncept kan utvecklas med exempelvis föreningsfrukostar, kulturfrukostar, sa han.
Catarina Deremar (C) betonade att medborgardialog ska föras i väsentliga frågor, med tydliga regler och där beslutsfattare och frågeställningar går att påverka.
- Och vi måste vara klara över om vi vill ha dialog eller inte, innan vi beslutar om riktlinjer.