Tierpspolitiker på kustturné

Utskottet samhällsbyggnad i Tierps kommun kunde inte ha valt en bättre dag än onsdagen för studieresa till och sammanträde i Fagerviken.

Planarkitekt Helena Gåije samt Sven Lokander (M) och Göran Carlsson (S).

Planarkitekt Helena Gåije samt Sven Lokander (M) och Göran Carlsson (S).

Foto: Anders Badner

Tierp2012-06-20 17:23

Målet var att granska några av de områden som är aktuella för exploatering och som delvis väckt viss lokal kritik.

Utskottet har som årlig tradition att de förtroendevalda vid något tillfälle, vägledda av pålästa tjänstemän, på plats i verkligheten ska titta närmare på de områden och fastigheter som är aktuella för beslut. UNT berättade redan häromdagen om den önskade exploateringen av Långörsudden vid Fagerviken och som var ett av onsdagens ärenden. Udden med den festplats som väntar på årets midsommarfirande var också första anhalt för dagens studieresenärer.

Kommunens planarkitekt Helena Gåije med plankarta i högsta hugg visade och förklarade var den tänkta exploateringen med tiotalet nya hustomter skulle ske.
– Det här är en utökning av befintlig exploatering. Det hade varit något annat och mera tveksamt om man gjort det på ett helt nytt ställe.

Det sa utskottets ordförande Göran Carlsson (S). Utan att föregripa eftermiddagens sammanträde och beslut argumenterade han för att fler hus i Fagerviken och gärna med permanentboende bidrar till att lyfta orten och ligger i linje med kommunens intresse av landsbygdsutveckling.

Besökarna bekantade sig med festplatsen med omgivande strandområde. Exploateringens eventuella hot mot ortens traditionella midsommarfirande på Långörsudden är en av de saker som närboende oroas av. Även det ett litet bekymmer för utskottets ordförande.
– Jag ser det som en fördel att all användning av området blir bättre reglerad.

Nästa stoppställe var Lövholmen på andra sidan viken, ett planområde som kallas Norra Brännskär. Där har etapp 1 och 3 av tidigare exploatering i stort sett genomförts och nu återstår etapp 2, med sammanlagt ett 20-tal tomter och några båthus. Vad gäller Norra Brännskär har kommunen fått bakläxa av länsstyrelsen, som anser att programhandlingarna från 1998 är för gamla. Ett nytt planarbete måste därför genomföras bland annat med hänsyn till ändrade regler för strandskydd.
– Ett oerhört tillskott om det skulle bli permanentboende eftersom stora byggrätter möjliggörs, kommenterade Göran Carlsson.

Utskottets ledamöter lyssnade och tittade runt från den gamla utlastningskajen för sågverksprodukter. Jenny Lundström (MP) återkom vid de olika besöksplatserna till vikten av att bevara strändernas tillgänglighet.
– Det måste finnas trygga strandpromenader, så att man som besökare inte känner sig som en inkräktare. Tomträtter syns ju inte i verkligheten utan bara på kartan, sa hon, men la också till med hänvisning till vattendjupet som skulle passa för ett hopptorn:
– Det här skulle kunna bli värsta rekreationsområdet med en badbrygga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!