Tierpsmodell på väg att nå målet

Unga vuxna som hamnat utanför samhället, kan sedan ett år tillbaka få hjälp och stöd genom Tierpsmodellen. Projektet har nu nått halvtid och är på god väg att nå ett av målen, att minst 50 procent av deltagarna ska komma ut i arbete eller studier.

Nathalie Grees, lots , Magdalen Al-Masri, projektledare och Gea Elvingsson, lots.

Nathalie Grees, lots , Magdalen Al-Masri, projektledare och Gea Elvingsson, lots.

Foto: Sara Steinholtz Sparby

Tierp2011-11-01 08:51

I augusti 2010 startade projektet Tierpsmodellen. Tierps kommun är initiativtagare till projektet där förutom kommunen, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och landstinget samverkar. Hittills har 54 personer mellan 18 och 29 år skrivits in i projektet som totalt har 60 platser, och i dag har så många som 45 procent av deltagarna någon form av sysselsättning.
Tierpsmodellen riktar sig till unga vuxna med psykisk ohälsa eller någon form av social problematik, som saknar egen försörjning och har ett behov av samordnade rehabiliteringsinsatser.
– Det är en väldigt bred och varierad målgrupp med olika typer av problem, därför försöker vi utgå från varje individ och göra upp en plan för hur vi kan hjälpa just den personen, säger Magdalen Al-Masri, kurator och projektledare för Tierpsmodellen.

En kurator och två lotsar är knutna till projektet, vars mål bland annat är att deltagarna ska få en förbättrad egenupplevd hälsa, en förbättrad social förmåga samt att komma närmare eller uppnå egen försörjning. Lotsarna träffar deltagarna individuellt en gång i veckan och stöttar när det gäller att söka jobb, men kan också finnas med som stöd till exempel vid ett sjukhusbesök.
– Vi gör enskilda kartläggningar, sedan är motiveringssamtalen det allra viktigaste, säger Nathalie Grees, en av projektets två lotsar. Vissa deltagare är mer arbetsredo än andra från början och för många är det tillräckligt med det stöd de får från oss lotsar, men vi har deltagare med varierande problem och då kan det vara bra att även ha tillgång till en kurator i projektet, fortsätter hon.
Maria har deltagit i projektet sedan mars 2011. Efter gymnasiet har hon bland annat pluggat på Komvux, och efter att ha varit arbetslös några månader fick hon kontakt med Tierpsmodellen.
– Det är skönt att slippa gå på många små möten på olika ställen, nu räcker det med att gå till en plats. Jag har varit insparkad i olika projekt tidigare, men det har ofta varit i större grupper och inget har fungerat så bra som det här, säger hon.

Sedan ett par månader tillbaka är hon ute i arbetslivet och jobbar som personlig assistent i Uppsala.
– Jag tycker att projektet varit bra för mig på alla möjliga sätt. Jag har fått hjälp med allt från att komma upp ur sängen på morgonen till att få stöd att söka jobb, säger hon.
Sysselsättningsgraden för de inskrivna deltagarna är i dag 45 procent. En siffra som både Magdalen Al-Masri och Nathalie Green är nöjda med.
– När vi började satte vi upp som mål att 50 procent skulle vara ute i sysselsättning efter att ha deltagit i Tierpsmodellen. Då tyckte jag att det var en väldigt hög siffra, men i dag ser det ut som att vi kan nå det, säger Nathalie Green.
En deltagare kan vara inskriven i projektet upp till ett år.
– Men v jobbar aktivt med att en person inte ska skrivas ut till ingenting eller till samma plats som de började på, och vi har alltid ett överföringsmöte med den myndighet eller organisation som tar vid där vi slutar, säger Magdalen Al-Masri.

Magdalen Al-Masri tror att projektets främsta styrka är att man utgår från de individuella deltagarna samtidigt som man ser till att ha ett helhetsperspektiv.
– Förutom de individuella mötena, har vi flerpartsmöten då en deltagare kan träffa olika parter som Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan, på ett och samma ställe. Samverkan gör stor skillnad man får mer insyn i deltagarnas situation och kan på ett helt annat sätt tydliggöra deltagarens behov av stöd och hjälp samt se vilka resurser han eller hon har och jobba utifrån det, säger Magdalen Al-Masri.

Fotnot: Maria heter egentligen något annat

FAKTA

Tierpsmodellen
startade i augusti 2010 och är finansierat av Samordningsförbundet i Uppsala län. Projektet är ett samarbete mellan Tierps kommun, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och landstinget och riktar sig till unga vuxna mellan 18 och 29 år, med någon form av psykisk ohälsa eller annan social problematik, och som inte kommit ut i arbetsliv eller fortsatta studier efter att de slutat skolan.  På måndag den 7 november hålls ett halvtidsseminarium kring Tierpsmodellen, sedan fortsätter projektet i ytterligare ett år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!