Tierpsföretag fixar stolpar

Tierpföretaget Jerol industri AB har nischat in sig på krockvänliga trafikstolpar i glasfiber och plast. Nu lanserar de en tjockare elstolpe med samma uppbyggnad. Utanför Björklinge sätts fem teststolpar upp och slår det väl ut står många gamla trästolpar på tur att bytas ut.

Nils Henriksson från Björklinge Energi finjusterar stoplen som satts upp på prov utanför Björklinge.

Nils Henriksson från Björklinge Energi finjusterar stoplen som satts upp på prov utanför Björklinge.

Foto: Erika Hagegård

Tierp2010-10-19 07:28

Elstolpar i trä drabbas lätt av röta och olika typer av angrepp. Man har testat stolpar i plåt och betong, och låtit impregnera trästolpar med olika salter. Ser man elstolpar som är lite grönaktiga är de antagligen av den äldre sorten som innehåller arsenik. Kreosot är det vanligaste impregneringsmedlet idag, men EU förväntas förbjuda det.
Därför väljer Björklinge Energi att testa de dyrare Tierpstolparna.  
– Kreosot luktar apa och är skadligt för miljön. De nya stolparna är 2-3 gånger dyrare men räknar man på hela livscykeln så tror vi att det kommer att bli lönsamt att byta ut trästolparna. Varje trästolpe måste inspekteras vart åttonde år och livslängden på de nya stolparna är dubbelt så lång, säger Anders Finsholm som är anläggningschef på Björklinge Energi.

De sätter nu upp fem provstolpar på vägen mot Frossarbo utanför Björklinge. Efter nyår ska sträckan förlängas till två kilometer. Hittills har bara stolparna satts upp längs en provsträcka i Skellefteå. Försöket har utvärderats och resultatet är positivt. En stor fördel är att man kan använda samma monteringsverktyg och klätterskor som till trästolparna. De leder ingen ström (vilket trä kan göra) och det fastnar mindre snö och is på den glatta ytan.
Om de nya stolparna är så förträffliga, varför har ingen kläckt idén tidigare? 
– Vi har haft idén länge men marknaden har uppenbarligen inte varit mogen. Nu när vi åker runt på branschmässor så är intresset enormt. Vi har patent på den här typen av stolpar och hoppas naturligtvis att vi kommer att kunna expandera, säger Anders Hedlund.
Sedan stormen Gudrun drog fram över Sverige planeras nedgrävning av många ledningar, men Anders Finsholm tror inte att elstolparna kommer att konkurreras ut.
– I steniga och besvärliga terränger som den här kommer upphängda ledningar alltid att behövas, säger han.

Både på Björklinge Energi och Jerol industri AB framhåller man fördelarna med att två lokala företag samarbetar.
– Det blir lättare att vara med ute i fält och titta. Behöver hålen ha en liten annan dimension så kan vi enkelt fixa det. Det finns så många små detaljer och det här är en ny bransch för oss. Vi har mycket att lära, säger Anders Hedlund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!