Tierpselever till Auschwitz

Medan många gymnasister så här nära skolavslutningen mera tänker på fest och glam, reste 22 elever från Högbergsgymnasiet till festens och glammets absoluta motsats - förintelselägret Auschwitz.

Tierpseleverna Elin Lind, Niklas Strömberg och David Eksell berättar om sitt besök i Auschwitz.

Tierpseleverna Elin Lind, Niklas Strömberg och David Eksell berättar om sitt besök i Auschwitz.

Foto: Peo Österholm

Tierp2009-05-26 16:01
Avsikten: att låta sig påminnas om förintelsen.
Det verkar inte som om någon av eleverna ångrade det valet bland de elever UNT samtalar med dagen efter hemkosten från resan som också gick till Warszawa, Krakow och Berlin.
- En sån här resa ger ett mervärde, säger Niklas Strömberg. Man får ut nånting av det.

Eleverna tillbringade Kristi Himmelfärdshelgen på resa. De verkar inte ha hunnit smälta intrycken ännu. Men när det hunnits med ingår också intrycken från den under kriget nästan helt sönderbombade huvudstaden Warszawa samt ett besök på den plats i Berlin där Hitlers kropp brändes upp.

Varför hände det här?
- Det hade funnits antisemitism länge och sedan kom det en ekonomisk kris, säger David Eksell. Och nazisterna fick otroligt billig arbetskraft.
Hur kunde detta hända? Om detta går diskussionen runt bordet. Med på resan var skolans filosofilärare Mikael Claesson. Varje människa har ett val, att engagera sig eller bara inte bry sig. Han refererar till den franske filosofen Sartre som under andra världskriget hävdade att fransmännen aldrig varit friare än då.

Man hade ett val, att engagera sig eller att inte bry sig. Det förekommer krig även idag, i Irak, Afghanistan, Colombia till exempel. Har människan inget lärt? Eleven Elin Lind konstaterar:
- Det pågår många krig i Afrika. Det är krig som vi inte ens tänker på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om