Tierpselever hjälper forskare
Sedan i höstas pågår ett samarbete mellan Uppsala universitet, teknikföretaget Munters och Högbergsskolan i Tierp, där elever från årskurs två vid teknikprogrammet konstruerar en utrustning som ska användas vid forskning om vitmossa
Lovisa Söderlund, Johan Turesson och Viktor Sjölén jobbar i Cad.
Foto: Johan Eriksson
Skolan nappade på uppdraget och sedan två månader tillbaka arbetar eleverna vid årskurs två på teknikprogrammet tillsammans med teknikföretaget Munters i Tobo med projektet. Ingenjörer från Munters har besökt skolan och eleverna har hälsat på i Tobo där anställda på företaget bland annat undervisat om fläktteknik och fungerar som handledare. Under de senaste två månaderna har eleverna gruppvis arbetat fram var sitt förslag till en två meter lång fläktförsedd vindtunnel som ska kunna användas för att simulera hur sporer från vitmossa sprids vid olika förhållanden.
- Genom det här unika projektet får eleverna en spännande och nyttig inblick i hur både teknikutveckling och företagande fungerar i verkliga livet, berättar Mattias Hjellström, tekniklärare vid Högbergsskolan.
Linus Lind är en av eleverna som jobbar med projektet.
- Det bästa har varit att det här är ett "verkligt" jobb och inte något fejkat som står i en bok. Det gör att man anstränger sig lite extra och verkligen tänker till, säger han och får medhåll från klasskompisen Lovisa Söderlund.
- Att arbeta med de olika delarna och sedan försöka få det hela att funka tillsammans har varit både utmanande och spännande, säger hon.
Just nu pågår slutspurten för den delen av projektet där vindtunnlarna fortfarande befinner i datorer styrda av avancerade, tredimensionella CAD-program. Den här veckan ska grupperna redovisa och försvara sina projektförslag inför ingenjörer från Munters som därefter kommer att välja ut ett av förslagen som eleverna sedan tillsammans praktiskt ska jobba vidare med efter jul. I april ska vindtunneln vara klar för leverans.
Vilket förslag kommer då ingenjörerna från Munters att falla för?
- Kanske för vårt förslag där man kan välja om luften ska gå runt eller gå rakt fram, säger Lovisa Söderlund.
- Eller kanske vårt där det går att justera plattan där objektet, alltså vitmossan, ska ligga, menar Linus Lind.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!