Tierpsborna mår sämst

Boende i Tierps kommun mår sämst i länet, enligt en ny folkhälsorapport från landstinget. Låg utbildningsnivå, arbetslöshet och fysiskt slitsamma yrken utgör tydliga orsaker.

Markus Lundkvist och Kenny Karlsson tränar på gym

Markus Lundkvist och Kenny Karlsson tränar på gym

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Tierp2013-02-07 19:03

Folkhälsoundersökningen Hälsa på lika villkor genomförs av landstinget vart fjärde år. 64 procent av befolkningen i Tierps kommun har i undersökningen svarat att de mår bra, vilket är den lägsta siffran för kommunerna i länet.

Uppsala kommun toppar statistiken med en siffra på 75 procent. Inna Feldman är statistiker på landstinget och har arbetat med undersökningen.
– Vi ser att man i Tierps kommun har hög arbetslöshet, en förhållandevis låg utbildningsnivå och främst jobbar med fysiska arbeten som kan vara slitsamma, dessa faktorer är viktiga för resultatet.

Inna Feldman berättar också att det finns något fler långtidssjuka i Tierps kommun än i övriga länet. Undersökningen visar även att kommunens befolkning jämförelsevis trivs sämre på sina arbeten, vilket Inna Feldman tror kan hänga ihop med att så många har fysiskt krävande jobb.

Björn Leifler är läkare och verksamhetsansvarig på Brukshälsan i Uppland. Han tror inte att fysiskt tunga jobb är avgörande för vantrivsel och sjukdom.
– Jag tror snarare att människor blir sjuka på grund av den samhällsstress som finns i dag, att vi ska vara duktiga både på jobbet och på fritiden. Bakom mycket muskelvärk ligger ökad spänningsnivå i kroppen. Stress finns inom både offentlig och privat sektor.

Inne på Atena gym i Tierp tränar ett tiotal personer på torsdagsförmiddagen. Markus Lundkvist och Kenny Karlsson jobbar båda två som kockar och ser till att träna varje dag för att orka med sina fysiskt krävande arbeten.
– Det är ett stressigt jobb med långa pass och ibland hinner man knappt äta. Jag försöker träna så mycket som möjligt, äta sunt och sova ordentligt, annars skulle jag inte orka, säger Markus Lundkvist.

Närvårdskoordinatorn i Tierp, Susanne Ahlman, menar att rapporter om hur människor skattar sin egen hälsa utgör ett viktigt underlag för att veta var förebyggande insatser ska placeras.
– Folkhälsa handlar mycket om prevention. Kommun och landsting kan samverka tydligare i arbetet med att sätta in hälsoförebyggande insatser. Men för att det ska bli något gjort är det också betydelsefullt hur man politiskt ser på folkhälsan i kommunen, säger Susanne Ahlman.

Pia Wårdsäter (S), ordförande i utskottet för arbete och omsorg, menar även hon att det förebyggande arbetet är viktigt.
– Vi måste ständigt jobba preventivt för att förbättra folkhälsan. Kommunens invånare har behov av resurser inom både kommun och landsting. Utvecklingen av ett närvårdscentrum i Tierp är ett konkret exempel på god samverkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!