Tierps nya skolplan upplevs otydlig
Den nya skolplanen i Tierp engagerar. Synpunkterna i de remisser som kommit in är många och skiftande. Det handlar om allt från enstaka ord som bör bytas till övergripande kritik. Den vanligaste kritiken handlar om brist på konkretion.
I förslaget till ny plan för perioden 2008-2011 har fyra prioriterade målområden pekats ut: eleverna ska känna lust att lära sig och deras inflytande ska öka, kunskaper och lärande ska utvecklas, arbetsmiljön ska vara god och det ska finnas en hållbar utveckling för ett långsiktigt lärande.
En återkommande synpunkt i remissvaren är att det saknas konkretion i det fyra sidor långa dokumentet. Hur kan målen uppnås? När vet man att man har uppnått dem, eller åtminstone kommit en bra bit på väg? Precis som i den nuvarande planen bör det finnas riktmärken så att man kan se om de olika målen uppnåtts.
Från Skärplinges rektorsområde varnar man för att skolplanen inte bara får bli "fina ord på ett papper" och undrar vilket ekonomiskt underlag det finns för att genomföra målen.
Arbetslaget Lövet på Aspenskolan tycker att även den lärare som anställs för en kortare tid ska ha rätt till en mentor, medan personalen på Medehe anser att man bör förtydliga vad som menas med individuellt lärande, med tanke på att "fritt" lärande kan medföra att en del elever missar grundläggande kunskaper.
Kultur- och fritidsförvaltningen vill att skolplanen slår fast att skolbiblioteken i kommunen ska bibehållas och utvecklas.
Bland de politiska partierna är bara vänsterpartiet helt tillfreds med planen. Miljöpartiet vill ha in en skrivning om att elevrådens roll ska stärkas, medan moderaterna vill att återkopplingen till de nationella målen blir tydligare. Centerpartiet är positiv till att planen undviker detaljstyrning men föreslår att entreprenörskap i skolan läggs till som ett prioriterat område.
Mest kritiskt är folkpartiet, som anser att målsättningarna den föreslagna planen inte går att följa upp, och därför lagt fram en alternativ skolplan.
Den nya skolplanen är tänkt att antas av kommunfullmäktige i april.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!