Tierps matavfall ska återvinnas

1 januari 2017 ska invånarna i Tierps kommun kunna särskilja sitt matavfall från de vanliga soporna. Ett system med två separata sopkärl införs inom kommunens verksamheter nästa år och året därpå för privathushåll om förslaget antas vid höstens första möte i kommunfullmäktige.

Två sopkärl, ett för matavdfall och ett för övriga sopor, kan komma att införas för hushållen 1 januari 2017. Systemet finns redan i angränsande kommuner.

Två sopkärl, ett för matavdfall och ett för övriga sopor, kan komma att införas för hushållen 1 januari 2017. Systemet finns redan i angränsande kommuner.

Foto: Peter Frisberg

Tierp2015-09-02 08:07

Det här är nästa steg i den avfallsplan som arbetats fram i kommunen. UNT har tidigare skrivit om satsningen på det så kallade Återvinningslyftet 2015–2017 som rymmer en utveckling av återvinningsstationerna, mer återvinning och mindre deponi, återvinning av textilier och på tur står nu matavfallet.

Det finns olika system för att hantera matavfallet och de 150 kommuner i landet som har separat insamling av matavfall har valt olika vägar. Det system som är vanligast har två separata kärl, ett för matavfall och ett för övriga sopor. Det man inte kan tillgodose med den lösningen är insamling av tidningar och förpackningar som, precis som i dagsläget, får lämnas vid en station med containrar för olika material. Systemet med separata kärl används redan i Tierps grannkommuner och det är också det som förordas i förslaget till politikerna.

Sortering i fyrfackskärl har den fördelen att även tidningar och förpackningar kan sorteras av de boende. Optisk sortering är ett tredje alternativ där hushållssoporna sorteras i olikfärgade plastpåsar. Påsarna sorteras sedan med hjälp av optisk avläsningsutrustning i en sorteringsanläggning. Få kommuner har valt att fullt ut satsa på den metoden.

Thomas Kilström är teknisk chef i Tierps kommun och har varit med om att ta fram förstudien kring insamling av matavfall.

Varför förordar ni insamlig med två separata kärl?

– Det är ett robust system som vi vet fungerar. Det har även hög renhetsgrad med liten mängd onödigt avfall.

Kommer anslutningen att vara frivillig?

– För kommunens egna verksamheter blir det ett krav att vara med. För privata hushåll finns det inget beslut ännu, politikerna vill vara med i den processen, men antingen kan man styra det med renhållningstaxan eller låta det vara tvingande att sortera sitt matavfall.

Hur mycket dyrare blir det för kunden?

– Jämfört med andra kommuner har vi en relativt låg renhållningstaxa i Tierp. Det kommer att bli lite dyrare, från dagens 1 650 kronor per år till runt 2 100 kronor enligt våra beräkningar, säger Thomas Kilström.

Tierps kommun samverkar gärna i hanteringen av matavfallet. En upphandling kommer att ske men med tanke på logistiken ligger Uppsala Vatten eller Gestrike Återvinnare bra till för ett framtida samarbete.

– Ett krav från vår sida är att matavfallet ska omvandlas till biogas, säger Thomas Kilström.

Insamling i siffror

Insamlingen av grovfall i Tierps kommun sker i dag vid fyra återvinningscentraler, som ska bli tre när den i Tierp stängs. 2 281 ton grovavfall samlades in i kommunen (år 2011) och hälften materialåtervanns. Mängden insamlat grovavfall ligger dock långt under riksgenomsnittet. Samma år samlades 4 952 ton kärl- och säckavfall in. Slår man ut det på antalet hushåll blir det drygt 500 kilo per hushåll, eller 247 kilo per invånare i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om