Tierps kommun söker bidrag för att riva Hästhagen

Tierps kommun ansökte på måndagen om statligt stöd för att riva bostadsområdet Hästhagen i Söderfors.

Rivning och sanering av Hästhagen beräknas kosta 9 miljoner kronor.

Rivning och sanering av Hästhagen beräknas kosta 9 miljoner kronor.

Foto: Linn Sandberg

Tierp2006-09-04 17:45
Kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson säger i en kommentar att han fått ett underhandslöfte som gör att man nu räknar med att beviljas större delen av de nära 9 miljoner saneringen beräknas kosta.

Positivt besked förväntas
Att få in ansökan till regeringskansliet på måndagseftermiddagen var så bråttom att kommunjuristen Leif Nilsson personligen lämnade den hos handläggaren på miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet. Avsikten är att hinna få den behandlad på regeringssammanträdet redan nu på torsdag, i annat fall utgår Bengt-Olov Eriksson ifrån att beslutet kommer senast nästa torsdag. Och att det blir positivt:
— Vi har fört diskussioner under en längre tid med både samhällsbyggnads- och finansdepartementen och nu hade vi kommit så pass långt att det var dags att lämna in en formell bidragsansökan. Jag pratade med finansdepartementet i fredags och då ville man ha in pappren så snart det gick.
Kommunen ber om "största möjliga bidrag.
— Och med det menar vi ju huvudparten av kostnaden. Men en mindre del får vi kanske vara beredda att betala själva, säger Bengt-Olov Eriksson.

Tvist om ägaransvar
Villkoret är att kommunen tar på sig att se till att de herrelösa och övergivna fastigheterna i Hästhagen jämnas med marken. Så snart man blivit lagfaren ägare kan man handla upp de saneringstjänster som behövs och man hoppas sedan kunna inleda rivningsarbetet i vår.
Just nu ligger den segdragna tvisten om ägaransvaret i länsrätten. Får kommunen pengar till rivningen drar man tillbaka det målet, säger Bengt-Olov Eriksson:
— Frågan känns överspelad då, det finns ingen som egentligen vill att Hästhagen ska bli ett prejudikat.

Inga liknande fall
Det har varit statens invändning i tidigare kontakter, man har inte velat ta ansvar för också andra "herrelösa" fastigheter runt om i landet.
— Men nu har man gjort en ordentlig utredning. Det finns faktiskt inga liknande fall i Sverige, och då lossnade det.
Kommunstyrelsens ordförande är förstås glad över att området, som stått tomt sedan 1993, äntligen ser ut att kunna saneras. Men att ansökan går in nu, två veckor före valet, behöver inte ses som ett taktiskt utspel, menar Bengt-Olov Eriksson (s).
— Alla partier i fullmäktige är nog lika glada. Och inte minst glada blir invånarna i Söderfors.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!