Tierps kommun sade nej till provborrning
SKB:s representanter var besvikna efter den jämna omröstningen i Tierps kommunfullmäktige i Tierp, som slutade med ett nej till bolaget fortsatta lokalisering i kommunen.- Ett nej är att säga nej till kunskap. Det betyder att politikerna berövar tierpsborna, SKB, andra kommuner och hela svenska folket ett brett beslutsunderlag, sade SKB:s projektledare Saida Engström.
- Om jag vore tierpsbo skulle jag kräva att få hela beslutsunderlaget. Annars kan jag ju inte ta ställning, sade han.
Engström och Thegerström kom till SKB:s informationskontor i Tierp redan på tisdageftermiddagen för att närvara under fullmäktigedebatten senare på kvällen.
- Det var en spännande väntan. Vi hade ingen aning om det skulle bli ett ja eller ett nej, sade Claes Thegerström.
SKB har givit många intrycket att bolaget till en början letade efter det bästa möjliga berget, men därefter alltmer har övergått till att söka efter det minsta politiska motståndet, det vill säga Oskarshamn och Forsmark, där kärnkraftverk och en acceptans bland befolkningen redan finns.
Viktigt med demokratisk förankring
- Nej, det är fel. I alla våra analyser har samspelet mellan bergets säkerhet och acceptans hos befolkningen varit viktigt. Det är viktigt att slutförvaret är demokratiskt förankrat. Det skulle vara svårt att göra ett bra jobb i en kommun där vi inte är välkomna, säger Claes Thegerström.
Kommunfullmäktiges nej innebär att SKB för närvarande står utan ett inlandsalternativ. Platsundersökningarna går nu vidare i Forsmark och Oskarshamn, två kustnära platser.
Statens Kärnkraftsinspektion (SKI), som granskar SKB, har efterlyst en noggrannare undersökningen av ett annat inlandsalternativ än Tierp, Hultsfred i Småland. Bakgrunden är den amerikanska studie som presenterades för några månader sedan om grundvattnets strömningsmönster. Slutsatsen där var att inlandet är bättre än kustlandet eftersom grundvattnet strömmar uppåt i kustnära områden och därmed är risken för läckage till atmosfären större där än i inlandet. De amerikanska forskarna studerade området kring Hultsfred.
- De gjorde en förenklad teoretisk studie. Vi ska göra en egen mer realistisk forskning. Beslutet i Tierp betyder att Hultfredsalternativet blir aktuellt. Det har varit i vänteläge till nu, säger Claes Thegerström.
SKB kommer nu att avveckla sitt kontor i Tierp.
"Oerhört skönt"
Kommunalrådet Bengt Olov Eriksson (s) var lättad efter tisdagskvällens omröstning.
- Det känns oerhört skönt att vi fått ett nej, säger han.
Bengt Olov Eriksson hade dock önskat ett ännu tydligare utslag. Många socialdemokratiska ledmöter valde att rösta för borrningar.
- Det kom ju inte som någon överraskning. Men ingen av oss visste hur det skulle gå, säger han.
Socialdemokraten Lars-Peter Hållstrand som lanserat ja-alternativet i strid med kommunledningen konstaterade att demokratin har sin gång.
- Jag kan gratulera Hultsfreds kommun som får en chans att vara med nu, säger han.
Inte besviken
Lars-Peter Hållstrand var beredd på att det kunde bli ett nej.
- Man jag är ändå inte besviken. Det hade inte blivit lyckat med en liten majoritet för provborningar när kommunledningen är emot. Men jag tror att Tierp hade kunna göra ett bra jobb i förundersökningsprocessen, säger han.
Kommunhusets a-sal var fylld till sista plats när frågan började debatteras.
Kommunalrådet Bengt Olov Eriksson (s), som för en dryg månad sedan gjorde klart att kommunledningen säger nej till provborrningar, anförde två tung skäl för att säga nej till SKB.
- Det ena är att SKB inte har gjort den strategiska miljöprövning som fullmäktige efterlyst. Det fanns visserligen inga krav på det från myndigheternas sida. Men vi ville ha en. De andra är boendepreferensutredningen, hur påverkar provborrningar och ett slutförvar omvärldens syn på Tierps kommun. Det är inte ordentligt analyserat, sade han.
Utan de två utredningarna är inte fullmäktiges krav uppfyllda och det går inte att säga ja till provborrningar.
Omoraliskt?
Bengt Olov Eriksson ansåg inte att det bara handlade om att göra några borrhål utan också att ta ytterligare ett steg mot ett slutförvar.
- Vissa säger att det är omoraliskt att kliva av innan vi ser hur berget ser ut. Visst, men det är inte mindre omoraliskt att kliva av i ett senare skede när ännu mer resurser lagts ner på undersökningar, sade han.
Lars-Peter Hållstrand tyckte tvärt emot Bengt Olov Eriksson att det material som kommunfullmäktige hade att ta ställning till var det bästa som någon av förstudiekommunerna haft.
- Det räcker väl för att ta ett ja-beslut på, sade han.
Jenny Lundström från miljöpartiet, som också arbetet aktivt inom opinionsgruppen SOS-Tierp ansåg att SKB fått sätta villkoren för undersökningen på egen hand.
- I början talade de om bästa plats, nu talar de om lämplig plats. Men vad menar man. Tierp har ändå tagit sitt ansvar och granskat SKB:s arbete, sade hon.
Kommunen kommer dock inte att hoppa av processen helt i och med tisdagens beslut.
- Vi vill forsätta vara med bland annat för SKB:s fortsatta arbete i Östhamars kommun. Men först måste vi sätta oss ner och diskutera saken ordentligt, säger Bengt Olov Eriksson.
HISTORIK
Juni 1998. SKB inleder en förstudie i Tierps kommun sedan kommunfullmäktige enhälligt sagt ja till det.
November 1998. Ett nätverk för nej till djupförvar där bland andra opinionsgruppen SOS-Tierp ingår bildas i Norduppland.
Februari 2000. SKB presenterar förstudiens preliminära slutrapport.
November 2000. Kommunfullmäktige är inte nöjd och begär att SKB kompletterar sin rapport. SKB offentliggör sitt förslag till platsval där Tierp ingår tillsammans med Östhammar och Oskarshamn.
Januari 2001. SKB frågar kommunen om fortsatt medverkan, vilket innebär att provborrningar kommer att starta norr om Tierp.
Mars 2002. Kommunens egen konsult dömer ut SKB:s slutrapport med motiveringen att de kompletteringar som gjorts inte räcker. Kommunledningen går ut och deklarerar sitt nej till provborrningar men förlorar en omröstning i kommunstyrelsen där ja-linjen segrar.
April 2002.Fullmäktige säger nej till provborrningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!