Tierps framtid lyxigt brun
Det mångåriga arbetet med översiktsplanen för Tierps kommun går in i slutfasen. Planen är en hopslagning av de båda visionerna Köpingen och Stråken som funnits med i samrådet.
Översiktsplanerarna ser alltså både till köpingen och stråken och tror på förutsättningar för utveckling både i centralorten och på landsbygden. E 4 och järnvägen, goda natur- och livsmiljöer, attraktivt boende, närhet till högre utbildning, samt anknytning både till Stockholm-Uppsala och Uppsala-Gävle borde enligt planen kunna ge en försiktig befolkningstillväxt från dagens 20 000 till 23 000 invånare 15 år framåt. Man tror till exempel på ökad efterfrågan på pendlingsnära boende i bland annat Örbyhus. Kustnära ny bebyggelse kan ske bland annat i Karlholm och Fagerviken.
Tio utredningsområden ska enligt planen granskas ytterligare. Utöver kommunorterna och kustbandet får vindbruk ett eget prioriterat område. I planen har bland annat ett stort kustnära område samt ett område öster om Frebro utpekats som resurser för vindkraft, En bibehållen samlad bebyggelse ger mer plats för vindbruk, konstateras också i planen.
På onsdagskvällen möttes kommunfullmäktiges beredning för tillväxt och samhällsbyggande för en sista titt på planförslaget både vad gäller innehåll och utformning. Den föreslagna bruna omslagsfärgen gav upphov till en del kommentarer i beredningen. Ger brunt verkligen positiva känslor och är det bästa tänkbara färg på en plan som ska vara levande till 2025, var några frågor som hördes runt bordet.
Henrik Juhlin, en av utredarna som jobbar med planförslaget, sa att den enkla utskriften till mötet inte gav rättvisa åt färgnyanserna, varken det bruna eller Tierps humlekvist som ska vara guldglänsande. Han försäkrade att slutversionen blir mer färgäkta och tycker absolut inte att brunt ska uppfattas som något negativt.
- Det ser väldigt exklusivt ut, sa han och manade fram tankar på något lyxigt, som fin choklad.
Nu väntar bråda dagar för utredarna, för att få de sista bitarna i planförslaget på plats.
- Det är en förutsättning att det är klart till kommunstyrelsen den 2 december, sa beredningens vice ordförande Anders Eklund (m).
Om den tidsplanen håller kan det bli diskussion i kommunfullmäktige 16 december. Sedan väntar utställning någon gång efter årsskiftet. Då får allmänheten åter chans att komma med sina synpunkter.
Miljöpartiet skickar med ett tilläggsyrkande till planförslaget. Partiet vill att Florarna och Fälarområdet ska finnas med i planen som en så kallad skyddad ljudmiljö, en unik resurs som kan locka människor från bullrande storstadsmiljöer.
Fotnot: Humleaxet som Tierps bygdesymbol har sitt ursprung hos kung Karl Knutsson Bonde år 1456.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!