Tierp utan avfallsanläggning om fem år
År 2008 står Tierps kommun utan egen avfallsanläggning. Gatmot läggs troligen ned. Nya miljöregler gör att tippen blir för dyr att driva vidare. Grovt räknat skulle det kosta oss 5,5 miljoner kronor om året, säger Jens Gissberg som är renhållningschef.
— Efter 2008 måste avfallsdeponier bland annat ha ett tätande bottenskikt. Skulle vi driva Gatmot vidare så måste vi i princip lyfta hela tippen och lägga i ett nytt tätande bottenskikt, säger Jens Gissberg.
Driften blir dessutom mycket dyr, runt 5,5 miljoner kronor om året. För att få in pengarna skulle kommunen tvingas dubbla avfallsmängden. I dag tar tippen emot ungefär 3 000 ton om året. Det finns inte mer i kommunen, främst på grund av att allt fler sorterar sitt avfall.
— Vi skulle blir tvungna att ta emot avfall från andra kommuner, säger Jens Gissberg.
Det kan kommunen välja att göra fram till 2008 också. Det finns tillstånd att deponera mer än i dag på Gatmot. Men Jens Gissberg tror inte på idén. Kommunen skulle visserligen få in mer pengar.
— Men det kommer också att kosta mer att avsluta tippen om den blir större, säger han.
Försluts med täckskikt
Notan för det beräknas i dag till drygt sju miljoner kronor.
Några pengar till det finns inte undansatta så kommunen tar in en särskild avgift som ger mellan 200 000 och 300 000 kronor om året.
— Vi ska justera den efter hand. Avgiften får inte bli för hög så att företag väljer tippar i andra kommuner i stället för här.
När tippen stänger hoppas kommunen kunna fortsätta driva en sorteringsanläggning på platsen. Det som går att ta vara på ska återvinnas. Resten ska skjutsas till någon av de stora avfallsanläggningar som finns i regionen, Hovgården utanför Uppsala, Forsbacka utanför Gävle eller någon anläggning längre söderut mot Stockholm.
Gatmot försluts med en serie olika täckskikt. Miljömässigt ska det räcka.
— Deponin har ett antal diken och dammar som samlar upp det lakvatten som rinner ut. Vi tar prover på vattnet flera gånger om året så det ska nog inte bli några problem. Jämfört med många andra så är Gatmot en tipp med snällt avfall, säger Jans Gissberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!