Tierp – här har du din fiberhistoria

Företag som inte tjänade en spänn värderades till många miljarder kronor, it var på allas läppar och entreprenören Jonas Birgersson döptes om till ”Bredbands-Jesus”. Även Tierp var i början av 2000-talet en del av boomen – men fick fixa den själv.

Väldokumenterat. Tierps fiberhistoria har det skrivits en hel del om genom åren. Lars-Erik Andersson, it-chef i Tierps kommun har grävt i arkivet.

Väldokumenterat. Tierps fiberhistoria har det skrivits en hel del om genom åren. Lars-Erik Andersson, it-chef i Tierps kommun har grävt i arkivet.

Foto: Erik Leijonhufvud

Tierp2017-01-16 00:00

Tierp försökte hänga på i spåren av ”den nya ekonomin”, men intresset för att komma till Norduppland och skapa snabbare uppkopplingar var minst sagt svalt. Något behövde göras för att förbättra kommunikationen och knyta ihop kommunens olika enheter. Det fanns även ett mål om att förbättra uppkopplingen för företag och privatpersoner i kommunen.

– Om ingen vill göra det, så bygger vi själva ett nät, det var så kommunen resonerade, säger Lars-Erik Andersson.

I dag är han it-chef i Tierps kommun. Då, för drygt 15 år sedan, var han ansvarig för fiberprojektet som hittills kostat 61 miljoner kronor, varav kommunen stått för cirka 35 miljoner kronor.

Tierps kommun utmanade jätten Telia som hade en monopolliknande ställning, med ett stuprörsliknande system mellan företaget och kunden. Allt fanns i röret: infrastrukturen, signalen och internetutbudet.

På kommunens it-centrum ritar Lars-Erik Andersson på tavlan. Skissen visar att Tierps kommun, genom att ta initiativ till fibergrävning och koppla in en egen kommunikationsoperatör skapade en större, och helt neutral, marknadsplats.

Tierp var med och rev ett monopol, och blickarna riktades mot Norduppland. I konferensrummet på Bangårdsgatan 6 går det att se svart på vitt vilken uppmärksamhet som initiativet fick. ”Unik bredbandssatsning i Tierp”, står det på en av löpsedlarna som grävts fram i arkivet. Lars-Erik Andersson och kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson blev Tierps svar på Hellyhansenkillen och Framfabgrundaren Jonas Bigersson och Johan Staël von Holstein, en av krafterna bakom Icon Medialab.

Lite överdrivet, javisst, men Tierps initiativ lockade 70 kommuner att göra studiebesök. Lars-Erik Andersson åkte till Paris i Frankrike och Logroño i Spanien och föreläste. Bengt-Olov Eriksson fick 2001 utmärkelsen årets stadsnätsentreprenör.

Tierp låg i framkant.

– Det är klart att det var speciellt att tala inför de 100 mest inflytelserika personerna i Frankrike på det här området och se hur det spirade i ögonen på entreprenörer, medans de som satt i en monopolliknande ställning tappade hakan, säger Lars-Erik Andersson.

På kommunhuset blickar Bengt-Olov Eriksson nöjt mot diplomet på väggen, beviset på att han 2001 låg i framkant när det gäller fiberutbyggnad.

– Vi hade en så kallad ISDN-förbindelse som vi hyrde av Telia. Det var kostsamt och med dagens mått var det som att jobba i sirap, säger Bengt-Olov Eriksson.

Gräv, gräv. Tierpsbyggens hyresgäster fick möjlighet att koppla upp sig mot nätet via en ADSL-lösning. Gräv, gräv. De stora företagen med Atlas Copco fick fiber. Gräv, gräv, kommunens olika enheter kopplades ihop, men när det kom till att locka privatpersoner så var det stopp.

– Jag minns ett möte i Aspenskolan i början av 2000-talet. Det var tjockt med folk och många fyllde i intresseanmälningar, men de var ju inte bindande.

30 000 kronor var priset för att ansluta sig till kommunens stadsnät, KanalTierp. För dyrt, och det blev bara ett fåtal som anslöt sig.

2013 pejlade kommunen marknadens intresse att ta över kommunens stadsnät och bygga ut det. Intresset var ljummet, men Lidén Data fick uppdraget att bygga ut nätet mot att 2020, om åtagandet i avtalet uppfylls, förvärva nätet för en symbolisk summa.

– Att bygga ut stomnätet kostar 50-60 miljoner kronor. Till det kommer kostnader för nätdragning till kund. Det är inte riktigt kommunens ansvar att ansvara för utbyggnaden. Kostnaden var för stor, säger Bengt-Olov Eriksson om avtalet.

Han är nöjd med att utbyggnaden av stomnätet följer tidsplanen, men missnöjd med arbetet mot slutkund.

– Jag var en av dem i Månkarbo som skickade in en intresseanmälan med vändande post 2014, men sen hände ingenting.

Det försprång som Lidén data hade i början tack vare ett delvis påbörjat nät håller på att ätas upp av konkurrenterna som är överallt och gräver.

Trots att Bengt-Olov Eriksson sätter frågetecken bakom Lidén datas kundbearbetning och marknadsföring ser han kommunen som en vinnare i det långa loppet.

– Kommunens nät kommer att vara avskrivet ungefär 2021, så det är inte så att vi ger bort 36 miljoner kronor om företaget uppfyller kraven att ta över stora delar av nätet 2021. Lidéns grävande har eldat på marknaden.

Vilket i sin tur ökar chanserna för Tierp att nå fibermålet; att 90 procent av kommunens invånare ska ha möjlighet att ansluta sig till fiber 2020.

Bredband för alla

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!