Tierp får troligen nej till folkhälsoprojekt
Tierps kommun får inga pengar från landstinget för projektet Sätt Tierp i rörelse. Det anses vara en kommunal angelägenhet. Det är ju landstinget som drabbas av ohälsan i slutänden, säger Rolf Pettersson (s) ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Tierp som sökt bidraget.
Men hälso- och sjukvårdsnämnden i Norduppland, som beslutar om bidraget, föreslås säga nej vid sitt möte som hålls på torsdag den här veckan.
— Vi anser att det här är en kommunal fråga, säger sjukvårdsnämndens ordförande Ove Viksten (s).
Rolf Pettersson är dock av motsatt uppfattning.
— Man gör en väldig hårdragning när man säger att det bara är en kommunal fråga. Det handlar om att ohälsan inom befolkningen ökar. Landstinget drabbas av det i slutändan, säger han.
Gräns måste sättas
Ove Viksten anser dock att en gräns måste sättas någonstans.
— Annars skulle man kunna hävda att skolgymnastiken också skulle vara en fråga för landstinget, säger han.
Enligt Rolf Pettersson har landstinget tidigare gett signaler till kommunen om att projektet var intressant.
— Som jag förstått det så har landstinget fått en pott med pengar för folkhälsoarbete. Tidigare så sade man att först till kvarnen får först mala därför var vi tidigt ute. Man ville att vi skulle precisera vår första ansökan och det uppfattade vi som att landstinget var positivt inställdt till projektet, säger Rolf Pettersson.
Planer på kampanj om motion
Kommunen har planer på att starta en omfattande upplysningsverksamhet bland annat med experthjälp om vikten av att motionera. Kampanjen ska vara riktad främst mot barn och ungdom, men i förlängningen också vuxna. Syftet är att få folk att leva hälsosammare och därmed på sikt minska ohälsotalen. Lokala idrottsföreningar ska lockas att anordna provapåaktiviteter och nybörjarverksamhet i anslutning till skoldagen. Även skolpersonal ska involveras i arbetet.
— Det här är oerhört viktigt ur folkhälsosynpunkt. Senast häromdagen hörde vi att alla barn blivit tyngre. Många motionerar och rör på sig mindre än förr och de äter fel. Något måste göras och folkhälsoarbetet kan börja redan i skolan, säger Rolf Pettersson.
Vad som händer nu är oklart.
— På något sätt måste vi dra i gång projektet. Men det kommer ju inte alls att kunna bli i den omfattning vi hade tänkt. Vi får göra så gott vi kan, säger Rolf Pettersson.
UNT-fakta
Det här är målen för projektet Ut.
Sänka de höga ohälsotalen i Tierps kommun.
Öka insikten om motionens betydelse för folkhälsan.
Få fler att röra sig med tonvikt på de som är inaktiva.
Verka för bättre kostvanor och hälsosammare livsstil.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!