Tierps kommun har i dagsläget tre kommunala bolag – kommunfastighetsbolaget, Tierpsbyggen och Tierps fjärrvärme. Nu får de sällskap av Tierps Energi & Miljö AB, där fjärrvärmebolaget kommer att ingå som ett dotterbolag.
Anledningen till att Tierps kommun nu tar det här steget är att man ser samordningsvinster med den nya ordningen. I bolaget kommer VA-enheten, renhållning och Gata Park att ingå och i organisationen sorterar de alla under utskottet för samhällsbyggnad. Ekonomisk är tanken att bolaget ska bära sina egna kostnader via avgifter.
Det här är ingen ovanlig lösning utan återfinns i många av landets kommuner.
– En stor fördel är att vi kan samla mer specialistkompetens i ett bolag, säger kommunstyrelsen ordförande Bengt-Olov Eriksson (S).
SD var enda parti med avvikande inställning och förordade fortsatt utredning.
På kommunstyrelsens sammanträde avhandlades det så kallade återvinningslyftet där bantningen av fyra centraler till tre i Tierps kommun är en av delarna. Alla partier var rörande överens om att kommunens återvinningscentraler har stora brister i såväl säkerhet som utformning. Brister mest gör den centralt belägna återvinningscentralen i Tierps köping, även i
Söderfors är det trångt och bökigt. Det betyder med all sannolikhet en utökning av verksamheten i Gatmot nästa år, satsning på Skärplinge 2017 och centralen i Söderfors, som får en ny placering, 2018. Den beräknade kostnaden på 20–25 miljoner för att åtgärda stationerna skrämmer inte politikerna eftersom den slås ut över lång tid.