I dag ser det ut som vilken åkermark som helst i Arvidsbo. Under många år har det omväxlande odlats potatis, spannmål och jordgubbar här.
Under den andra hälften av nästa år kommer landskapsbilden att se helt annorlunda ut – då är tanken att det knappa 55 hektar stora markområdet ska vara inhägnat och bestå av ett stort antal solceller som är placerats ut på markställningar i aluminium.
– Från det att vi startar själva byggarbetet till att det är klart tar det cirka nio månader, förklarar Magnus Rahm, projektchef på företaget Helios Nordic Energy som står bakom planerna.
Färdigbyggt och i full drift är målsättningen att solcellsparken ska producera solenergi motsvarande en effekt drygt 46 MW (megawatt) vilket motsvarar 34,6 miljoner körda mil på årsbasis för 16 900 elbilar eller förbrukningen för 2 600 villor. Tanken är också att marken ska sås för att på sikt bli betesmark samt förses med insektshotell för att bidra till biologisk mångfald.
– Tittar man på den producerande effekten så är det här den största som planeras i Sverige för tillfället. Det finns i dag ett femtontal solcellsparker i landet. Den siffran stiger hela tiden och många aktörer planerar nu för stora anläggningar, säger Magnus Rahm.
Från företagets sida menar man att satsningen utgör en viktig del i att Sveriges åtagande att uppnå klimatmålen för förnybar el, enligt Kyotoprotokollet och Parisavtalet.
Projektet befinner sig i ett så kallat utvecklingsskede där man jobbar med markfrågor, olika typer av tillståndshantering med myndigheter, nätfrågor, upphandlingar, finansiering och sökande efter en ägare till anläggningen.
– Vi svarar för själva utvecklingen av projektet och lämnar sedan över till en köpare av anläggningen. Vi kan sedan finnas med under hela driftstiden och sköta förvaltning av anläggningen och försäljning av solenergin.
Är en köpare till anläggningen klar?
– Nej men det pågår diskussioner med ett flertal intressenter.
Att företaget hittat till Tierps utkanter är ingen tillfällighet. Magnus Rahm förklarar att företaget har en tydlig strategi när de söker efter markområden för exploateringar.
Dels vill företaget att marken ska ligga i anslutning till olika typer av samhällelig infrastruktur som exempelvis nätstationer för att underlätta distributionen av solenergin.
En annan viktig faktor är att markområdet inte är en så kallad nyckelbiotop det vill säga en livsmiljö som har stor betydelse för mer unika växt- och djurarter.
Tidningen har tidigare berättat om vindkraftprojekt i Uppsala län som hamnat på sparlåga och inte kunnat realiseras då de bedömts utgöra ett störmoment för bland annat flygtrafik men även olika miljövärden.
– Tittar man på Uppsala län är det nästan omöjligt med etableringar av vindkraftverk, just på grund av att det finns flera flygplatser där. Men med en solcellspark är det inte samma sak, säger Magnus Rahm och fortsätter:
– När det gäller Arvidsbo kommer den att synas på motorvägen, men vinkeln på solcellerna gör att risken för reflexer från dem är liten.
Länsstyrelsen i Uppsala län har lämnat klartecken till projektet efter att ett så kallat samråd enligt Miljöbalken genomförts.
När det gäller det kommunala prövningen krävs inget bygglov för solcellerna. Däremot krävs ett bygglov för transformatorstationen från kommunen. Den handläggningen pågår för tillfället hos kommunen.