Det var Nicklas Westland som höll i arbetet i fjol och det är han som nu har uppdraget att fräscha upp kolonnerna på det över 200 år gamla templet. Han är uppvuxen i Söderfors och har haft ett flertal uppdrag i den unika bruksmiljön, även om han numera är bosatt i Gävle.
Ett tiotal personer har varit och är involverade i renoveringen av templet. Kolonnernas gamla färg blästras bort innan murarna tar vid och ser till att pelarna som bär upp templets tak får en fin yta innan de ska målas om.
– Kolonnerna har varit målade med en plastfärg som har krackelerat. Nu blir det en kalkbaserad färg. Vi har beställt färgprover och ska provstryka nästa vecka, säger Nicklas Westland.
De flesta av kolonnerna har nu rensats på den gamla färgen. Muraren Per Olsson och hans son har stått för nästa tidskrävande fas i arbetet – att ge kolonnerna en fin yta.
– Det känns internationellt när man berättar för folk att man jobbar med det grekiska templet i den engelska parken, skojar "Pelle" som bor i Kågbo på andra sidan Dalälven och länsgränsen.
Runt pelargrunderna grävs det för att vattnet ska sjunka ned och inte stanna vid kolonnerna och underminera dem. Grävningen görs av Patrik Bergman, ett känt ansikte i samhället.
– Det är trångt mellan pelarna så jag behöver nog en ännu mindre grävare, säger han.
Även golvet i templet ska få ett nytt ytskikt i form av vanligt grus.
Renoveringsarbetet påbörjades för ungefär en månad sedan och ska vara klart i mitten på september. Arbetet bekostas till största delen av länsstyrelsen. Från Tierps kommuns sida har kultur- och fritidschefen Sofia Nohrstedt varit drivande för att få till stånd uppfräschningen av den unika byggnaden.
Som av en händelse kommer hembygdsföreningens mångårige ordförande Gunnar Thollander förbi för att beskåda hur renoveringen fortskrider. Det han inte kan om Söderfors är inte värt att veta och han gläds över att templet nu får en ansiktslyftning.
– Det är oerhört glädjande och betyder mycket för Söderfors. När jag har guidningar för turister går vi alltid hit för att titta på templet, säger han.
Gunnar berättar att templet byggdes 1797 på uppdrag av brukspatronen Adolf Ulric Grill. Han avled tyvärr samma år och fick inte glädjas över nytillskottet i den engelska parken.
– Templet har använts vid körsång och teater bland annat. Ibland hölls det dans här och då lade man ut ett trägolv ovanpå gruset, säger Gunnar Thollander.