– Socialtjänster jobbar oftast med omhändertagande när våld har förekommit. Men generellt sett jobbar socialtjänsterna inte så mycket med förebyggande insatser. Det är det som jag undervisar om, sade en av föreläsarna, psykologen Magnus Loftsson från organisationen Män för jämställdhet.
Han är också ledare för projektet Frihet från våld som sprider kunskap om betydelsen av tidiga ingripanden. Det gäller inte bara yrkespersonal utan också privatpersoner som riskerar att bli åskådare inför våldet. Loftsson nämnde exemplet med författaren Stieg Larsson som tog som en livsuppgift som skribent att skildra ”män som hatar kvinnor” sedan han i tonåren hade bevittnat en våldtäkt utan att våga ingripa. Loftsson framhöll betydelsen av "omgivningstryck" och hänvisade till ett förebildligt arbete i USA med våldsbenägna män.
Under onsdagen var kommunhusets A-sal i Tierp fullsatt med personal från socialtjänsterna i både Tierps och Älvkarleby kommuner, kuratorer och representanter från kvinnojourerna.
Bakgrunden är att Ungdomstyrelsen har fått regeringens uppdrag att förbygga unga mäns våld. Grundtesten är att traditionella killnormer och stereotypa könsroller ligger bakom våldansvändningen, ochäven tjejers tystnad inför övergrepp.
– Unga killars våld mot andra killar är också könsrelaterad och hänger ihop med deras syn på maskulinitet, sade Karen Austin från Ungdomsstyrelsen.
Hon inledde dagen med att redovisa statitsik ur rapporten Unga män, maskulinitet och våld.