Teknikpengar till skolan i Månkarbo

Tallbacksskolan i Månkarbo har fått en fin julklapp i förtid. Det är Teknikföretagen som delat ut ett stipendium på 10 000 kronor till skolan. Pengarna ska användas till teknikundervisningen för eleverna på mellanstadiet.

Läraren Lena Ericsson och fjärdeklassarna Matthew Peck, Valentin Claesson-Lundgren och William Nilsson kollar den bil som eleverna programmerat i datorn. Foto: Peter Frisberg

Läraren Lena Ericsson och fjärdeklassarna Matthew Peck, Valentin Claesson-Lundgren och William Nilsson kollar den bil som eleverna programmerat i datorn. Foto: Peter Frisberg

Foto: Peter Frisberg

Tierp2014-12-19 12:13

– Det är jättekul. Vi har arbetat aktivt för att få in teknikämnet på schemat. Nu har mellanstadieeleverna teknik en gång i veckan och de som går i årskurs 1–3 nästan varje vecka, berättar läraren Lena Ericsson.

10 000 kronor är en ansenlig summa för en liten skola med 60 000 kronor i total läromedelsbudget. Pengarna kommer att gå till att köpa in LegoMindstorm vetenskap och teknologi och Lego energi add-on. Med hjälp av dessa produkter kan eleverna lära sig mer om teknik och mekanik.

– Både eleverna och jag själv tycker om att arbeta med händerna. Med hjälp av det vi kan köpa in kan vi lära oss mer om energiformerna som vi arbetar med, till exempel hur solenergi, vattenkraft och vindkraft fungerar, säger Lena Ericsson.

Tre av eleverna i årskurs fyra, William Nilsson, Valentin Claesson-Lundgren och Matthew Peck demonstrerar den bil som eleverna byggt och programmerat i en dator. Bilen kan genomföra två moment, dels åka en sträcka över en yta och hämta ett föremål och sedan åka tillbaka igen, dels den lite svårare övningen att köra slalom. Misslyckas övningarna av någon anledning går de in i datorn och justerar programmeringen.

Att teknik är ett ämne som roar går inte att ta miste på. Pojkarna kastar sig över den gula bilen och när uppdraget misslyckas går de in i datorn och kollar.

Alexandra Blom håller på att dra ström till ett hus i papp som eleverna i årskurs fem har byggt. De har gjort allt själva – gjort en ritnig i skala 1:100, byggt huset och alltså dragit in ström till en lampa i byggnaden.

– Det är jätteroligt med teknik på schemat, säger hon.

Att Lena Ericsson är en engagerad lärare i ämnet teknik går inte att ta miste på. Hon är samordnare för ett NTA-projekt, som är ett skolutvecklingsprogram för naturvetenskap, teknik och matematik inom för- och grundskolan. Meningen är inte att kunskapen ska stanna på Tallbacksskolan utan den ska kunna spridas till andra skolor.

Teknikföretagen delar ut stipendium till 50 skolor i landet i år.

– Det är ett sätt för den svenska teknikindustrin att att bidra till skolan. Teknikintresserade unga behövs om vi i Sverige ska ha konkurrenskraftiga företag, säger Emma Sabel, projektledare och kommunikatör på Teknikföretagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om